Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedljivi i rasipni kraljevi

Španski kralj Felipe smanjio je svoju apanažu za 20 posto ali ne i dvorske troškove koji su od pre nekoliko godina zamrznuti na 7,7 miliona evra

Kao da je po­ni­kao iz ne­ke nor­dij­ske mo­nar­hi­je, špan­ski kralj Fe­li­pe Še­sti sma­njio je se­bi pla­tu za 20 od­sto i ta­ko is­pu­nio obe­ća­nje da će na pre­sto­lu bi­ti  skrom­ni­ji od svog oca Hu­a­na Kar­lo­sa.

Za obi­čan svet sma­nje­na apa­na­ža je i da­lje astro­nom­ska. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Fe­li­pe će ove go­di­ne pri­mi­ti 234.204 evra, što je za oko 58.000 evra ma­nje od su­me ko­ju je nje­gov otac do­bi­jao kao šef dr­ža­ve. Ali, dok šte­di na se­bi i apa­na­ža­ma osta­lih čla­no­va fa­mi­li­je, Fe­li­pe po­ve­ća­va „dvor­ski fond za ne­pred­vi­đe­ne tro­ško­ve”, pa će bu­džet dvo­ra osta­ti isti kao i pret­hod­nih ne­ko­li­ko go­di­na – 7,7 mi­li­o­na evra. 

Svom ocu Hu­a­nu Kar­lo­su, ko­ji je ab­di­ci­rao u ju­nu pro­šle go­di­ne i sa­da oba­vlja funk­ci­ju po­ča­snog kra­lja, Fe­li­pe ni­je hteo da sma­nji pri­ma­nja. On će ove go­di­ne pri­mi­ti 187.000 evra. Do­volj­no da ode na još je­dan lov na slo­no­ve, zbog če­ga se jav­nost Špa­ni­je okre­nu­la pro­tiv nje­ga. Dvor­ski bu­džet je usred te­ške eko­nom­ske kri­ze za­mr­znut još 2009. Ne­ma pre­ko­ra­če­nja, ni sma­nje­nja.

Ona­ko ka­ko je za­cr­ta­no u usta­vu, mo­narh sam od­lu­ču­je ka­ko će ras­po­re­di­ti su­mu od 7,7 mi­li­o­na iz dr­žav­nog bu­dže­ta. Iz iz­vo­ra bli­skih dvo­ru, špan­ski me­di­ji su sa­zna­li da se Fe­li­pe ras­pi­ti­vao ko­li­ko su pla­će­ni dru­gi kra­lje­vi, kra­lji­ce, ili še­fo­vi dr­ža­va i ko­li­ka im apa­na­ža sle­du­je kad si­đu sa pre­sto­la, pre ne­go što je od­re­dio svo­ju i oče­vu „pla­tu”.

Ovo je pr­vi put da su dvor­ske fi­nan­si­je, tro­ško­vi i pri­ho­di do­stup­ni jav­no­sti, pa se obi­čan svet za­ba­vlja sa­zna­njem ko­li­ki je či­ji dže­pa­rac: Fe­li­pe­o­va maj­ka So­fi­ja do­bi­će 105.396 evra, što je 26.000 evra ma­nje ne­go u vre­me dok je no­si­la kru­nu, dok je kra­lji­ci Le­ti­si­ji od­re­đe­no da pri­ma 128.000 evra, 55 od­sto od kra­lje­ve apa­na­že.

Ka­ko vi­še ne uče­stvu­ju u zva­nič­nim po­ro­dič­nim ak­tiv­no­sti­ma, Fe­li­pe­o­ve se­stre Kri­sti­na i Ele­na ne­će do­bi­ja­ti ni evra iz dvor­ske ka­se. Pr­va je na­pu­sti­la dvor i po­če­la da se po­ja­vlju­je pred sud­skim is­tra­ži­te­lji­ma zbog mu­že­vlje­ve pro­ne­ve­re nov­ca, dru­ga vi­še ne ži­vi u kra­ljev­skoj fa­mi­li­ji. Ako bu­de uče­stvo­va­la u ne­koj od zva­nič­nih ak­tiv­no­sti, uči­ni­će to bes­plat­no.

Kralj Fe­li­pe je na­me­rio da teh­no­lo­ški opre­mi dvor­ske oda­je i na to će se po­tro­ši­ti ve­li­ki deo ušte­đe­nih pa­ra. Li­šio je se­be i svo­je naj­bli­že ve­li­ke su­me nov­ca i pre­u­sme­rio je u mo­der­ni­za­ci­ju kra­ljev­stva. Po pred­ra­ču­nu, in­for­ma­ci­o­no osa­vre­me­nji­va­nje ko­šta­će 650.000 evra.

Jed­nom ka­da su tro­ško­vi i pri­ho­di špan­skog dvo­ra po­sta­li svi­ma do­stup­ni, me­di­ji za­do­vo­lja­va­ju ra­do­zna­lost jav­no­sti do naj­sit­ni­jih de­ta­lja. Do­du­še, su­me ni­su ta­ko sit­ne. Kra­ljev­ska ku­ća ima 11 slu­žbe­ni­ka na va­žnim po­slo­vi­ma i oni će ove go­di­ne ukup­no pri­mi­ti 712.000 evra. Oso­blje će ma­nje pu­to­va­ti, a kra­ljev­ska po­ro­di­ca uglav­nom pu­tu­je o do­dat­nom tro­šku dr­ža­ve.

U osta­le pi­kan­te­ri­je spa­da i tro­šak na ko­la­če pri­li­kom kru­ni­sa­nja Fe­li­pea pro­šlog ju­na. Sti­gli su iz po­sla­sti­čar­ni­ce „Ma­jor­ka” i ko­šta­li su 65.993 evra i če­tr­de­set cen­ti. A slu­žba fo­to­gra­fa na­pla­ti­la je fo­to­gra­fi­sa­nje kru­ni­sa­nja i osta­lih do­ga­đa­ja 57.838 evra.

A ka­ko dru­ge kra­lje­vi­ne i re­pu­bli­ke tro­še na še­fo­ve svo­jih dr­ža­va? Naj­ma­nje se mo­že sa­zna­ti o tro­ško­vi­ma bel­gij­skog dvo­ra, dok je bri­tan­ski dvor naj­o­tvo­re­ni­ji pre­ma jav­no­sti, pi­šu špan­ski me­di­ji i na­vo­de da se u Ba­kin­gem­skoj pa­la­ti go­di­šnje na al­ko­hol­na pi­ća po­tro­ši 500.505 evra, na ve­šer­ni­cu 875.000 evra, a na te­le­fon sa­mo 250.000 evra... Naj­ve­ću apa­na­žu od 825.000 evra ima ho­land­ski kralj Vi­ljem Alek­san­dar.

Sva­ki Bri­ta­nac odva­ja po 75 cen­ti go­di­šnje za iz­dr­ža­va­nje mo­nar­hi­je, dok je bel­gij­ski dvor sku­plji, pa sva­ki gra­đa­nin Bel­gi­je iz­dva­ja 1,25 evra. Šve­đa­ni­na kra­lje­vi ko­šta­ju 1,30, a Dan­ce čak 2,35 evra go­di­šnje. A šta da ka­žu ma­lo­broj­ni Luk­sem­bur­ža­ni? Sva­ki od njih za dvor pla­ća čak 17 evra go­di­šnje. Evrop­ska jav­nost to­li­ko je za­in­te­re­so­va­na za dvor­ske tro­ško­ve da se u Bri­ta­ni­ji čak iz­da­ju knji­ge u ko­ji­ma je jed­na od glav­nih te­ma ko­li­ko kra­lji­ca Eli­za­be­ta tro­ši na fri­zu­ru.

Bri­tan­ski dvor ta­ko­đe ras­po­la­že naj­ve­ćim bu­dže­tom, pre­ma is­tra­ži­va­nji­ma špan­skih no­vi­na­ra. Ba­kin­gem­skoj pa­la­ti je na ras­po­la­ga­nju 44 mi­li­o­na evra go­di­šnje. Ali tre­ba ima­ti u vi­du da u ovoj pa­la­ti ra­di 436 slu­žbe­ni­ka. Kra­lji­ca ne pri­ma apa­na­žu, ali za­to njen muž, voj­vo­da od Edin­bur­ga, mo­že da je iz­dr­ža­va, jer „za­ra­đu­je” 420.000 evra go­di­šnje.

I skan­di­nav­ske mo­nar­hi­je sve svo­je tro­ško­ve mo­ra­ju jav­no da pri­ka­žu. Naj­sku­plji je nor­ve­ški dvor, iako se sma­tra da su Skan­di­nav­ci skrom­ni lju­di, pa da su ta­kvi i nji­ho­vi kra­lje­vi. Dok nor­ve­ški kralj do­bi­ja 1,2 mi­li­o­na evra go­di­šnje, šved­ski je pla­ćen sa­mo mi­li­on, ali za­to je nje­go­va su­pru­ga do­bi­ja još 355.000 evra.

Ka­da se zna ko­li­ko je Nor­ve­ška sku­pa i bo­ga­ta ze­mlja, mo­že se re­ći da kralj ni­je pre­pla­ćen. Ali ka­da se ima u vi­du ko­li­ko je Špa­ni­ja osi­ro­ma­ši­la, on­da ni nji­hov dvor ni­je pre­vi­še šte­dljiv.

Zo­ra­na Šu­va­ko­vić

objavljeno: 17.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.