Stav Bugarske Patrijaršije o Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Bugarske Patrijaršije o Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori

Povodom posjete delegacije pseudovjerske organizacije tzv. CPC Frankfurtu početkom prošloga mjeseca, kojom prilikom su navodno dobili podršku i od Bugarske Patrijaršije, Mitropolija crnogorsko-primorska obavještava sve vjernike i svu zainteresovanu javnost da se radi, kako smo i ranije saopštili, o bestidnoj obmani.

O tome koji je stav Bugarske Patrijaršije o Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori, najbolje svjedoči pismo koje je Mitropolit Amfilohije ovih dana dobio od nadležnog Mitropolita Antonija iz Bugarske Patrijaršije, kao i pismo Svetog Sinoda sa kraja 2015. godine na koje se Mitropolit Antonije poziva.

Svi oni koji su objavili ovu vijest o posjeti tzv. CPC i njenog vođe – raščinjenog bivšeg sveštenika koji se danas nezakonito i lažno predstavlja ”mitropolitom” bugarskoj parohiji u Frankfurtu su, radi istinitog informisanja javnosti, u obavezi da objave i ovo pismo Mitropolita Antonija. Nadamo se da se neće naći nijedan medij koji će uskratiti svojim čitaocima, slušaocima ili gledaocima, istinu o ovom događaju, dovodeći ih tako u zabludu i šireći neistine.

U nastavku je prevod pisma sa bugarskog, a u prilogu dostavljamo i skenirani original. Radi podsjećanja dostavljamo u prilogu i prevod i skenirani original pisma Svetog Sinoda iz 2015. godine.



Bugarska Eparhija za Zapadnu i Srednju Evropu Bugarske Pravoslavne Crkve – Bugarske Patrijaršije Sveštena Mitropolija, Berlin, Njemačka

IZH.br. 29/2.10.2017.
Njegovom Visokopreosveštenstvu
Crnogorskom i Primorskom Mitropolitu
Gospodinu Amfilohiju
Cetinje, Crna Gora

Vaše Visokopreosveštenstvo,

Ovim pismom želim da još jednom, u svoje ime, izrazim i potvrdim stav Svetog Sinoda BPC-BP prot. br. 32 od 10.12.2015. godine, da je na teritoriji Republike Crne Gore jedina kanonska dijeceza, po milosti Božijoj Vama rukovođena, bogospasajema Crnogorska i Primorska eparhija pod jurisdikcijom Srpske Pravoslavne Crkve. Svi drugi, koji se predstavljaju za episkope ili poglavare ”autokefalne” Crnogorske crkve, su bezblagodatni i nedjejstveni.

Isto tako želim da obavijestim Vaše Visokopreosveštenstvo, da je susret između klirika naše Eparhije prot. Milča Marinova, đakona Vasila Bečevskog i Miraša Dedeića, koji se predstavlja za Crnogorskog ”mitropolita” Mihaila u Frankfurtu 9.9.2017. godine, bez našeg znanja i blagoslova. Djelovanje prot. Milča Marinova je svojevoljno, čime je bio zaveden i đakon Vasil Bečevski. Po ovom pitanju smo preduzeli neophodne mjere da ubuduće ne bi bila dopuštena ovakva svojevolja od strane odnosnog klirika.

Ovim molimo Vaše Visokopreosveštenstvo za oproštaj, jer je u ovakvim momentima naročito važno da se potvrdi i utvrdi kanonsko jedinstvo svete Pravoslavne Crkve.

Nadajući se da će Svemilostivi Bog da Vam podari krijepko zdravlje i duhovne snage na očuvanju čistote svetog Pravoslavlja, preporučujemo se Vašim svetim molitvama i ostajemo Vašeg Visokopreosveštenstva vjerni u Hristu sabrat,

+ANTONIJE
Zapadno- i Srednjoevropski Mitropolit

Mitropolija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.