Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje dece u Velikoj Britaniji

London -- Velika Britanija ubedljivo najgore mesto za podizanje dece u čitavom Zapadnom svetu, pokazuje jedno istraživanje.

"Nesrećni, zapostavljeni i neobrazovani", prenosi danas BBC komentare britanske štampe na istraživanje UNICEF-a sprovedeno u 21 zemlji razvijenog sveta.

Iako deca u Velikoj Britaniji žive u petoj po redu najbogatijoj državi na svetu, ona su izložena najvećim socijalnim razlikama. Britanski listovi navode da više od 16 procenata živi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << siromaštvu.

Britanska deca su, prema istraživanju, manje srećna, manje ambiciozna, više piju, češće se drogiraju i lakše stupaju u rizične i prevremene seksualne odnose nego što to čine njihovi vršnjaci u drugim zemljama obuhvaćenih anketom.

Pored toga, šanse da u Velikoj Britaniji dete odraste u porodici bez jednog roditelja, da sa roditeljima ima problematičan ili nikakav odnos, da loše uči ili da u školi bude maltretirano, veće su nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji na Zapadu.

BBC prenosi da britanski stručnjaci rezultate istraživanja jednoglasno ocenjuju kao "šokantne" i pozivaju roditelje i vladu da preduzmu što hitniju akciju.

Neki stručnjaci, međutim, pokušavaju da utvrde uzroke, pa tvrde da je verovatni razlog što su loše okolnosti za podizanje dece u Velikoj Britaniji "anglosaksonski takmičarski duh", prenosi BBC pisanje londonskog Indipendenta.

Naime, u zemlji u kojoj se i inače puno radi, a većina ljudi izgara od ličnih i profesionalnih ambicija, deca roditeljima uglavnom predstavljaju smetnju, smatraju analitičari.

Umesto da im posvete pažnju i s njima kvalitetno provode vreme, roditelji opsednuti sopstvenim karijerama i zacrtanim životnim ciljevima decu radije šalju u školu s četiri godine, a preko nedelje brigu o njima poveravaju plaćenim dadiljama.

Na vrhu liste Zapadnih zemalja po kvalitetu života mladih nalazi se Holandija, a slede Švedska, Danska, Finska i Španija. Na samom dnu, ali sa nešto boljim "plasmanom" od Velike Britanije, nalaze se Portugalija, Austrija, Mađarska i SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.