Staljin i ban Jelačić nisu više počasni građani Budimpešte

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staljin i ban Jelačić nisu više počasni građani Budimpešte

ZAGREB - Ban Josip Jelačić, jedan od najznačajnijih simbola današnje Hrvatske, sovjetski diktator Josif Staljin, kao i više političara i vojskovođa iz 19. veka, odnedavno više nisu počasni građani Budimpešte, prenose hrvatski mediji.

Gradsko veće Budimpešte već je duže vreme razmatralo odluku o povlačenju statusa počasnog građanina za niz poznatih istorijskih imena pri čemu se najviše diskutovalo o Staljinu, a ta odluka je doneta 24. marta, navodi hrvatski portal Biznis.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Još 2004. godine doneta je odluka da Staljin više nije počasni građanin, a sada je to i formalno-pravno sprovedeno odlukom Gradskog veća Budimpešte.

Pored Jelačića, koji je u ime habsburške monarhije kao hrvatski ban predvodio Hrvate i Srbe iz Hrvatske i Krajine u ratnom pohodu protiv Mađara 1848/49. na popisu su i neki austrijski i ruski generali koji su takođe slamali mađarsku revoluciju 1848. kao i pojedini političari, među kojima i austrijski ministar unutrašnjih poslova Aleksander fon Bah, poznat po svom apsolutizmu 50-ih godina 19. veka.

Prilikom ukidanja statusa počasnih građana, gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš neke od njih nazvao je neprijateljima mađarske slobode i demokratije. Socijalisti u gradskoj skupštini izjavili su da bi bilo bolje da se odbornici bave socijalnim pitanjima, a ne umrlim licima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.