Štajnmajer u Staljingradu uputio izvinjenje za zločine nacista

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer u Staljingradu uputio izvinjenje za zločine nacista

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je u Volgogradu, bivšem Staljingradu, gde su sovjetske snage odnele ključnu pobedu nad nacistima, uputio je izvinjenje za patnje koje su Nemci za vreme Drugog svetskog rata naneli tom gradu i celoj Rusiji.

- Upućujem izvinjenje u ime Nemačke za neizmernu patnju koju su Nemci naneli ovom gradu, celoj Rusiji, i svi delovima bivšeg ŠSR-a koji danas pripadaju Ukrajini i Belorusiji, kao i čitavom evopskom kontinetu - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je šef nemačke diplomatije, preneli su ruski mediji.

Nemački parlament juče je održao zasedanje na kom će biti obeležen "dan koji znači nov početak i dvostruko oslobađanje - od rata i nacizma".

U Evropi i SAD u petak je obežena 70. godišnjica pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Dan pobede se u Rusiji slavi 9. maja.

Nemački feldmaršal potpisao je 8. maja 1945. (9. maja po moskovskom vremenu) u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Izvinite za zločine Nemaca"

Izvor: B92, 09.Maj.2015

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je uputio izvinjenje za patnje koje su Nemci za vreme Drugog svetskog rata naneli Volgogradu i celoj Rusiji...On je izvinjenje izrekao u Volgogradu, bivšem Staljingradu, gde su sovjetske snage odnele ključnu pobedu nad nacistima..."Upućujem izvinjenje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.