Stabilizator u džepu

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilizator u džepu

Odlike kojih se ne bi postideo ni mnogo veći: Canon IXUS 800 IS

Ultrakompaktni fotoaparat Canon IXUS 800 IS ima karakteristike kojih se ne bi postideo ni mnogo veći aparat, a stabilizator slike je novost u ovoj klasi, mada pod upitom.

Karakteristike "Kanonove" serije IXUS odavno su poznate i mogu se opisati kao minijaturno metalno kućište u koje svašta može da stane; vrhunski model je IXUS 800 IS. Spolja se ne razlikuje mnogo od ostalih, bar ne s prednje strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a pozadi se nalazi 2,5-inčni ekran koji zauzima velike deo poleđine. Naravno, to znači da su tasteri za podešavanje i izbor režima sitni, ali to je prihvatljiv kompromis, a najlepše od svega jeste to što se našlo mesta i za optičko tražilo.

Korisnici koji su navikli na fotoaparate ove kompanije lako će se snaći u menijima – organizovani su na uobičajen način, a među opcijama se može naći sve osim izbora prioriteta pri odmeravanju svetla – dakle pokriva širok spektar korisnika u pogledu iskustva, a oni manje iskusni imaju na raspolaganju 16 unapred definisanih režima. Takođe su uobičajeni brojni efekti koji se mogu dodati slikama.

U malo kućište uspešno je ugrađen kvalitetan objektiv koji može da zumira 4x i daje dobre rezultate, uz malo hromatskih aberacija u širokougaonom području. Za obradu slike zadužen je procesor Digic II koji dozvoljava osetljivost do ISO 800, a postoji i automatska opcija s povišenim vrednostima kao u drugim novijim "Kanonovim" modelima.

Autofokus može da koristi devet tačaka, a makrorežim omogućava prilaz objektu na samo dva santimetra. Aparat u svim prilikama reaguje veoma brzo, a rafalni režim postiže više od dve slike u sekundi, bez ograničenja rezolucije.

Već sa ovim karakteristikama, IXUS 800 IS, u najmanju ruku, može da se meri sa većim ozbiljnijim amaterskim spravama, a krasi ga i nešto što je do sada bilo privilegija samo pojedinih naprednih modela – stabilizator slike. Uz sasvim prizemni zum 4x, postavlja se pitanje svrhe ugradnje; ipak, uz ograničenu ergonomičnost malih aparata, u nekim situacijama stabilizator može da bude koristan, a pomaže i da video-snimci teku glatko. On podržava sve video-režime koji se sreću na drugim novim modelima, od VGA rezolucije sa 30 slika u sekundi, do 60 slika u sekundi uz nižu rezoluciju i ograničenu dužinu snimka na jedan minut.

Kapacitet litijum-jonskog akumulatora je dovoljno veliki da obezbedi veliki broj snimaka, a jednim punjenjem i sasvim zadovoljavajuću jačinu blica.

Uz natprosečne karakteristike u malom kućištu uvek ide i visoka cena – IXUS 800 IS skuplji je od većih aparata sličnih mogućnosti, ali nije nedostižan – u klasi malih sasvim je konkurentan. Ukoliko vam posle kupovine ostane još para, najpre kupite što veću SD karticu, a ostatak možete da potrošite na jači spoljni blic ili na jedno od dva ponuđena nepromočiva kućišta – skuplje izdržava dubinu do 40 metara.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.