Šta zimi raditi u Jakutsku, večno smrznutom gradu

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta zimi raditi u Jakutsku, večno smrznutom gradu

Glavna znamenitost Jakutska u ovo doba godine je, naravno, hladnoća. Ako želite kompletan doživljaj najbolje je da dođete krajem decembra, u januaru ili februaru. Tokom tih meseci temperatura se spušta na -50 stepeni Celzijusa i na sve strane je gusta magla. Ali i u takvim uslovima ima nekoliko načina da boravak u ovom gradu bude nezaboravan! Napravite selfi sa „zimskim vatrometom“ Niske temperature su najpogodnije za „zimski vatromet“. Potrebna vam je šolja vrele vode i temperatura vazduha ispod -35 stepeni Celzijusa. Izađite napolje i pljusnite vodu uvis. Na jakom mrazu se vrela voda istog trenutka smrzava i pretvara u ledeni „vatromet“. Ako hoćete da selfi bude efektan napravite „vatromet“ negde na otvorenom sa zalaskom sunca u pozadini, piše Russia beyond.
 
Legion Media Dobra zabava na mrazu je i „snežna šminka“. Kada ste dugo na mrazu, od toplog daha vam se na trepavicama i kosi hvata inje. Što je niža temperatura inje se brže stvara i gušće je. Efekat je najbolji kada je temperatura ispod -35 stepeni Celzijusa. Približite ustima dlan ili šal i što više dišite da se topao vazduh od daha podigne uvis. Nakon par minuta već možete da napravite selfi. Posetite riblju pijacu ili sami pecajte ribu U Jakutiji se tek ulovljena riba obično odmah zamrzava i zato se prodaje napolju da se ne otopi. Riblja pijaca je ovde tokom zime prava znamenitost. Prodavci ribljih „buketa“ u magli izgledaju vrlo atraktivno.
Prodavci ribe na Krestjanskoj pijaci, na -30 stepeni Celzijusa. Prosečna temperatura u Jakutsku je u januaru oko -40 stepeni.
Svetlana Pavlova/TASS Glavna riblja pijaca u gradu je Krestjanska. Do nje se od Lenjinovog trga u centru stiže za 15-tak minuta. Tu možete kupiti najpoznatiju jakutsku ribu: čir, omulj, neljmu, karaša i napraviti par zanimljivih fotografija. Ako imate dovoljno vremena i volite ribolov možete uplatiti jednodnevnu ekskurziju sa ribolovom ispod leda na reci Leni. Cena varira od 54 dolara (3.500 rubalja) do 186 dolara (12.000 rubalja) u zavisnosti od broja ribolovaca. U cenu je uračunat prevoz, iznajmljivanje opreme, usluge profesionalnog ribolovca, vreli čaj i skromni ručak. Provozajte se psećim zapregama 
Vožnja psećim zapregama.
Aleksandar Krjažev/Sputnik Pseće zaprege su tradicionalno prevozno sredstvo severnih naroda. Odgajivačnica jakutskih lajki nalazi se u etnografskom kompleksu Čočur Muran. Tu se u saonicama koje vuku psi možete provozati od novembra do marta, dok ima snega. U okviru kompleksa postoji restoran sa lokalnim specijalitetima gde možete ručati ili večerati. Ulazak na teritoriju kompleksa je besplatan, ali ako planirate večeru i ekskurziju bolje je da unapred rezervišete mesto. Ekskurzija košta 2,3 dolara (150 rubalja) po osobi, traje 1,5-2 časa i može biti organizovana na engleskom jeziku. Vožnja u psećoj zaprezi traje 10-15 minuta i košta 4,6 dolara (300 rubalja). Ako se unapred dogovorite, možete naručiti i dvočasovnu vožnju psećom zapregom do Šaman-drveta. Pratiće vas instruktor na motornim sankama, a vi možete samostalno upravljati zapregom. Takva vožnja košta 70 dolara (4.500 rubalja). Ako imate dosta vremena na raspolaganju možete se prijaviti za pravi kurs goniča zaprege pasa ili severnih jelena. To je višednevna obuka koja podrazumeva stanovanje u objektu, hranu i kurs sa dugotrajnim vožnjama. Najniža cena je 780 dolara (50.000 rubalja). Probajte specijalitete jakutske kuhinje 
Jakutski delikates – stroganina od svežezamrznutog čira u restoranu „Reka. Ozero. Les“, kuvar Nikolaj Gabišev.
Svetlana Pavlova/TASS Lokalna kuhinja je nešto bez čega će utisci u svakom regionu sveta biti nepotpuni. U Jakutiji obavezno probajte lokalnu ribu i ždrebetinu. Najpopularnije jelo od ribe je stroganina (tradicionalno jelo od sirove smrznute ribe strugane na tanke listiće). Restoranska varijanta je salata „Indigirka“ sa zamrznutim kockicama ribe koja se začini solju, biberom, lukom i biljnim uljem. Stroganina se pravi i od ždrebetine, samo se u tom slučaju struže zamrznuto meso ili džigerica. Za one kojima su jela od sirove ribe ili ždrebećeg mesa preterano ekstravagantna, restorani u ponudi imaju i prilagođenija jela zasnovana na tradicionalnim namirnicama iz ovog kraja. To su salamat (vrsta kačamaka sa maslacem), kuvano meso, pečeni karaš, krvavica „han“ i kerčeh (umućena slatka pavlaka sa bobičastim voćem). Mnogi restorani u Jakutsku u meniju imaju nacinalne specijalitete u klasičnoj ili modernoj interpretaciji. Domaći specijaliteti ovoga kraja najviše su zastupljeni u restoranima „Tigin Darhan“, „Mahtal“ i „Reka.Ozero.Les“. Svi oni su blizu centra tako da se do njih može stići peške. Posetite čudo prirode Lenske stubove 
Zalazak sunca na Lenskim stubovima.
Getty Images Nacionalni park „Lenski stubovi“ je spomenik prirode koji je Unesko uvrstio u listu nematerijalnog prirodnog nasleđa. Ove veličanstvene litice su formirali vetrovi pre više od 400 hiljada godina. Nalaze se u susednom Hangalaskom rejonu do koga nije teško doći. Ako želite da ih vidite u najboljem izdanju tokom zime, najbolje je da dođete u poslednjim danima februara, kada mraz malo popusti i magle se povuku. Turistička sezona u Lenskim stubovima zvanično se otvara početkom marta i završava se sredinom aprila. Zimi se do njih može doći automobilom, najpre asfaltnim putem, a zatim zimskim putem po zamrznutoj reci Leni. Ceo put traje 4-5 sati. Ovo putovanje se može ugovoriti sa administracijom nacionalnog parka. Oni nude jednodnevne ture automobilom, a potrebni kontakti su na sajtu. Stavljaju na raspolaganje i vodiča koji govori engleski. Pored toga, možete se obratiti i lokalnim turističkim agencijama koje organizuju putovanja tokom cele godine. Jednodnevna zimska tura košta namanje 39 dolara (25.000 rubalja) po osobi, ako grupa ima 8 ljudi, i 225 dolara (14.500 rubalja) za individualno putovanje. Dodirnite večno smrznuto tlo i pomazite mamuta 
Gošća u kompleksu „Carstvo večno smrznutog tla“.
Aleksandar Rjumin/TASS U Rusiji postoje samo dva muzeja posvećena permafrostu, tj. večno smrznutom tlu. Jedan od njih je u Jakutsku. Napravljen je na bazi podzemne geokriološke laboratorije Instituta za proučavanje permafrosta. Večno smrznuto tlo je glavni eksponat muzeja. Britanski list „The Daily Telegraph“ je 2015. godine uvrstio ovu podzemnu laboratoriju na listu 20 najzanimljivijih ruskih znamenitosti. Muzej je otvoren radnim danom, a za ekskurziju se treba na vreme prijaviti. Zanimljiva je i turistička atrakcija „Carstvo večno smrznutog tla“ u starom rudarskom oknu, u podnožju brda Čočur Muran. Ona je ranije služila kao prirodni zamrzivač gde su čuvane ogromne količine mesa, ribe i drugih namirnica. Posetioci mogu da uđu u dvoranu gospodara hladnoće Čishana i lokalnu rezidenciju Deda Mraza, da vide ogromne pahulje i skulpture od leda, da se osveže u Ledenom kafe-baru i spuste niz ledeni tobogan. Ulaznica košta 8 dolara (500 rubalja). Svojevrsni unikat je i Muzej mamuta u Jakutsku. Tu je izloženo nekoliko jedinstvenih mumija ove životinje pronađenih u Jakutiji. Neke su stare preko 12.000 godina. Pored toga, u Zavičajnom muzeju naroda Severa može se videti skelet Tirjahtjahskog mamuta, to je jedan od malobrojnih, ikada pronađenih kompletnih mamutovih skeleta. Šta treba da ponesete kada zimi krenete u Jakutiju 
Turista iz Norveške u Jakutiji. Temperatura se spustila na -47 stepeni Celzijusa.
Ajar Varlamov/Sputnik U Jakutiji je tokom zime glavno pravilo da se ne smrzava onaj ko je toplo obučen. Prema tome, ako se spremate za put pobrinite se i za toplu odeću. Trebaće vam:
- Kapa postavljena krznom, poželjno „ušanka“, koja pokriva uši i čelo. Ako imate jaknu sa kapuljačom onda možete poneti debelu pletenu kapu od vune. - Zimska jakna od paperja za veoma niske temperature i tople ski pantalone. - Termo rublje (zimski aktivni veš) i termo flis dukserica i pantalone (termo flis trenerka). - Vunene ili termo čarape, najbolje 2 para. - Duboke čizme sa krznom, najbolje 1-2 broja veće, da biste mogli da obujete tople debele čarape. U Jakutiji zimi nose „unte“, krznene čizme od kože irvasa, ali ako ne planirate da duže boravite napolju biće vam dovoljne čizme postavljene krznom. - Tople rukavice, najbolje 2 para. - Topli šal, kojim ćete moći da prekrijete lice i vrat. Galina Molozevska, Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.