Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta s aspartamom

Bolonja -- Aspartam je višestruko kancerogeno hemijsko sredstvo, pokazalo je istraživanje italijanskog onkologa Moranda Sofritija.

Aspartam se u prehrambenoj proizvodnji koristi kao veštački zaslađivač. Njegova potencijalna štetnost po zdravlje poznata je više od 20 godina, a potvrđena je nedavno objavljenom studijom doktora Sofritija.

Deo javnosti opravdano je uznemiren podatkom da prehrambena industrija godinama koristi veštački zaslađivač za koji postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokazi da njegova dugogodišnja konzumacija u većim dozama može uzrokovati određene vrste oboljenja raka kod pacova.

Dr Sofriti je sproveo istraživanje na 1.800 pacova, koji su tretirani aspartamom, što je kod testiranih životinja uzrokovalo smrtonosno oboljenje.

Inače, testiranje na pacovima sprovodi se zbog toga što su te životinje genetski vrlo slične genetskoj strukturi čoveka.

Sofritijeva studija potvrdila je nalaze jedne druge studije objavljene pre tri godine, ali je i podelila stručnjake za ishranu.

Jedni zastupaju stav da svi dokazi ukazuju na to da je aspartam neškodljiv za zdravlje, dok drugi zahtevaju njegovo hitno povlačenje iz upotrebe.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) za sada odbija da izda odluku o povlačenju aspartama s tržišta, međutim Centar za nauku u interesu javnosti insitira da postoji dovoljno razloga da sredstvo prestane da se koristi u ishrani.

U nekim se zemljama prodaje pod imenom Nutrasweet i Equal, a nalazi se u hiljadama raznoraznih prehrambenih proizvoda uglavnom u proizvodima bez šećera i dijetalnim proizvodima.

Smatra se najopasnijom supstancom na tržištu koja se nalazi u hrani i napitcima, a odgovoran je za više od 75 odsto prijava štetnih efekata dodataka za hranu od kojih mnogi uključuju gubitak svesti i smrt.

Sredstvo se sastoji od aspartamske kiseline, fenilalanina i metanola, a neki ga svrstavaju među hemijske otrove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.