Izvor: Blic, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Granić tražio na groblju

Šta je Granić tražio na groblju

ZAGREB - Mate Granić, šef hrvatske diplomatije u Tuđmanovoj eri, koji je u petak uveče uhapšen zajedno sa bratom svoje supruge Darinkom Bagom, inače predsednikom uprave 'Končara', ostaje u Okružnom zatvoru do ponedeljka, kada će ih obojicu ponovo saslušati istražni sudija. Oni su uhapšeni zbog malverzacije deonicama i primanja mita.

Iako je šokirani Granić prilikom hapšenja izjavio da nije kriv, prvi čovek Ureda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Željko Žganjer uveren je da se nije zaleteo i da u rukama ima čvrste dokaze za korupciju i primanje mita. Akcija je pripremana mesec dana, a USKOK kao glavni dokaz poseduje tehnički besprekoran snimak razgovora između Granića i Velimira Delonge, bivšeg direktora 'Končarovog' preduzeća. U tom razgovoru Granić traži mito od 60.000 evra za posredovanje u kupovini deonica. Razgovor je snimljen na zagrebačkom groblju Mirogoj. Delonga je bio ozvučen jer je prethodno prijavio priču policiji i USKOK-u. Snimak je savršeno uspeo iako je padala kiša, jer su Granić i ozvučeni Delonga bili pod istim kišobranom. Hrvatski mediji u više navrata pisali su o tome kako je Granić zapao u finansijske teškoće zbog otplate visokog kredita koji je podigao da bi u elitnom delu Zagreba sagradio superluksuznu vilu od 1.300 kvadratnih metara. Očekivao je da će ga Sanader, koji mu je bio žirant za taj kredit, uzeti za savetnika, ali to se nije dogodilo.

Nije mu uspelo ni da se dokopa ambasadorskog mesta u Ljubljani ili Beogradu. Na kraju je prošlog meseca osnovao firmu za konsalting.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.