Srpsko jedinstvo iznenadilo Zapad

Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko jedinstvo iznenadilo Zapad

Ako dođe do razlika između premijera i predsednika, to će oslabiti pregovaračku poziciju Srbije, ocenjuje oksfordski profesor Mark Almond

London – Jedinstvo predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, pa i celokupne političke scene u Srbiji u vezi sa Kosovom iznenadilo je međunarodnu zajednicu, prenosi Bi-Bi-Si procenu oksfordskog profesora Marka Almonda. Ni jedno rešenje kosovskog pitanja, osim rešenja zasnovanog na malo verovatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sporazumu Beograda i Prištine, ne može da ispuni u celini očekivanja NATO i zapadnih zemalja, ocenio je on. "Problem za međunarodnu zajednicu, a posebno za NATO, jeste što je nemoguće zamisliti istinski nezavisno Kosovo sa kojeg ona može da ode i kojem neće biti potrebno prisustvo međunarodnih snaga. Otuda i pitanje kakvo će biti to Kosovo koje ćemo morati da podržavamo i štitimo, što je dovoljno težak posao i bez Srbije i Rusije koje ne sarađuju", rekao je on.

Britanski profesor, koji predaje savremenu istoriju na Orijel koledžu univerziteta u Oksfordu, smatra da postoji nekoliko scenarija za buduće rešenje kosovskog pitanja, a jedno od njih je i takozvani "veliki sporazum" Amerikanaca i Rusa o svim nerešenim separatističkim pitanjima.

Drugo bi, dodaje Almond, činio nastavak statusa kvo, a treću situacija u kojoj bi Zapad jednostrano priznao nezavisno Kosovo, što bi direktno vodilo odvajanju severnog Kosova, čime bi položaj Zapada bio još komplikovaniji. "Prema tome, sadašnja nezadovoljavajuća situacija je na neki način, bar sa stanovišta Zapada, najmanje očajna opcija. Da li je to tako i za Srbe i Albance sasvim je drugo pitanje", ocenio je britanski stručnjak za Balkan.

Almond istovremeno ističe da je jedinstvo predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, pa i celokupne političke scene u Srbiji u vezi sa Kosovom iznenadilo Ameriku i Evropu. "Kakvi god bili ciljevi bilo koje srpske vlade, ako dođe do razlika između premijera i predsednika, ili između stranaka vladajuće koalicije, to slabi njenu pregovaračku poziciju", rekao je on. "Moram da kažem da su Amerikanci i Evropljani bili iznenađeni jedinstvom Koštunice i Tadića, pa manje-više i celokupne srpske političke scene, što se tiče Kosova. To jedinstvo, uz pretnju ruskog ili kineskog veta, dovelo je do ove sadašnje, druge runde pregovora i, barem, odlaganja onog što su NATO i EU očekivali", dodao je Almond.

(Beta)

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.