Srpski nacionalni savet Crne Gore: Samo za Srbe ne važi Ustav Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski nacionalni savet Crne Gore: Samo za Srbe ne važi Ustav Crne Gore

Povodom zabrane održavanja akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, oglasio se i Srpski nacionalni savjet Crne Gore. Podsetimo, juče su vlasti u Pljevljima zabranile održavanje ove manifestacije.




Prenosimo saopštenje u celosti:

"Aktuelna vlast u Crnoj Gori nije mogla bolje potvrditi svoj diskriminatorski odnos prema srpskom narodu, ali ni učiniti bolju najavu nastupajućim manifestacijama obilježavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i svih porobljenih slovenskih prostora u tom vremenu, nego što je to uradila povlačenjem odobrenja za održavanje manifestacija kulture u Pljevljima. 
Stoga je taj veliki datum oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, obilježen na originalan i specifičan način. I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke u Pljevljima, uz program crkvenog hora „Sveti Novomučenik Stanko“ iz Nikšića i srpskih umjetnika i etnopojaca, više stotina građana prisutvovalo je obilježavanju ovih svečanosti, da bi nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene svijeće, otišli do zgrade Opštine Pljevlja, uz pjesmu „Tamo, daleko“, koja je simbol tog oslobodilačkog vremena.   


Zabranom ove manifestacije u Pljevljima drastično je  prekršen Ustav Crne Gore koji u članu 79, u poglavlju „Zaštita identiteta“ garantuje izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika, što potvrđuje da samo za Srbe, ni u jednom njegovom dijelu ne važi Ustav Crne Gore. Bruka aktuelne vlasti u ovom slučaju može se mjeriti sa onom kada su povodom stogodišnjice obilježavanja Mojkovačke bitke polomili krst na obnovljenom spomeniku na Bojnoj njivi, koji je postavio Srpski nacionalni savjet uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija i izricanja drastičnih zatvorskih kazni. To ukazuje da je položaj Srba u Crnoj Gori izuzetno složen i da aktuelna vlast ne bira sredstva da ograniči prava i slobode srpskog naroda i dovede ih u poziciju da nemaju gotovo nikakvu perspektivu u Crnoj Gori ukoliko žele da sačuvaju svoj nacionalni identitet i posebnost.


S obzirom da aktuelna vlast nema nikakvo obrazloženje za ničim izazvano, u kontinuitetu drsko i neprimjereno ponašanje prema svojim građanima srpske nacionalnosti, Srpski nacionalni savjet obratiće se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da u okviru svojih ovlaštenja zaustavi diskriminatorsko ponašanje državnih institucija i institucija lokalne samouprave prema potrebama i slobodama organizovanja i čuvanja posebnosti srpskog naroda u Crnoj Gori.


Srpski nacionalni savjet nastaviće, zajedno sa drugim organizacijama, onako kako je to radio od osnivanja, da obilježava svoje nacionalne i vjerske praznike. Svakako, to neće raditi po želji državnih i lokalnih moćnika, već u skladu sa značajem i istorijskom istinom, a sve zbog sprečavanja promovisanja falsifikovanih istorijskih podataka na štetu srpskog naroda.", navodi se u saopštenju.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U Pljevljima ipak obeležen Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2018

Dan oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i pored zabrane i ograničenja, ipak je obeležen, saopštava Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori..."I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke, uz program...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.