Izvor: Blic, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski ministar primio mito

Srpski ministar primio mito

Veliki skandal potresa švedski 'Erikson' i mediji pišu da je reč o jednoj od većih poreskih prevara, a postoji sumnja da je reč i o korupciji i mitu u koji je umešan i jedan političar iz Srbije.

Naime, šest bivših i sadašnjih šefova u 'Eriksonu' kao i jedan revizor optuženi su za prevaru pri poreskoj kontroli. Prema rečima tužioca Lage Karlstruma, optuženi su izgradili poseban sistem plaćanja, putem koga su 3,3 milijarde kruna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (356 miliona evra) isplaćene na tajne bankarske račune u inostranim bankama. Ko je i kako raspolagao ovim novcem tužilac ne može sa sigurnošću da tvrdi. Međutim, kako prenose listovi 'Expressen' i 'Aftonbladet' deo tog novca isplaćen je 2000. godine jednom tadašnjem ministru u vladi SR Jugoslavije (koji je trenutno u Vladi Srbije). On je 'Eriksonovom' službeniku obećao da će srediti da švedska kompanije 'postane najuspešnija strana firma u Srbiji ukoliko mu za uzvrat isplate 13.000 dolara (91.000 kruna) kako bi se pokrili troškovi školovanja njegove ćerke u Americi'. Novac je prebacio jedan od optuženih šefova 'Eriksona' Lis Olof Nenzel. Policija je prilikom pretresa njegovog stana u Švajcarskoj 2003. godine pronasla faks poslat iz sedišta kompanije u Stokholmu u kome stoji da Nelzen treba navedenu sumu novca da isplati na račun jedne banke u Americi, a koji inače pripada pomenutom srpskom ministru. Novac je prebačen 29. juna i 25. jula 2000. godine sa dva inostrana računa jednog u Švajcarskoj i jednog u britanskim 'Devičanskim ostrvima '.

Tužilac Kalstrum kaže da je reč o 'jednom opozicionom političaru jedne zemlje, a koji je 2000. godine posle promene režima dobio ministrasko mesto u novoj vladi. I sam 'Eriksonov' službenik je u policijskom ispitivanju potvrdio da ga je jedan političar kontaktirao i ponudio svoju uslugu, ali ne kaže o kom političaru je reč. Međutim, izvori bliski istrazi tvrde za 'Expressen' i 'Dagens Nyheter' da je reč o opozicionom političaru koji je 2000. dobio ministrasko mesto u vladi i koji još ima značajano mesto u sadašnjoj vladi Vojislava Koštunice.

A. P. - J. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.