Srpska za Devič

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska za Devič

15.03.2012. - Humanitarni koncert - Srpska za Devič

Manastir Devič sagrađen je oko 1434. godine i nalazi se u Dreničkoj šumi, 5 km, južno od Srbice. Ktitor manastira je despot Đurađ Branković koji je ovu svetinju sagradio u znak zahvalnosti za isceljenje njegove bolesne kćeri - Device, po čemu je manastir i dobio ime.

Najveće duhovno blago manastira su mošti Sv. Joanikija Devičkog koji je u narodu poznat kao veliki čudotvorac. Veliki je broj isceljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koja se gotovo svakodnevno dešavaju u ovom manastiru. Manastir Devič se sastoji iz više crkava posvećenih Vavedenju Bogorodice, Sv. Joanikiju, Sv. Đorđu. Manastir Devič poseduje preko 60 hektara zemlje i oko 250 hektara šume.

Godine 1915. prvi put su ga opljačkale austrougarske vojne snage poslije odstupanja srpske vojske preko Albanije u Prvom svjetskom ratu. Drugi put to se dogodilo 1941. godine kada je srušena i uništena isposnica Sv. Joanikija Devičkog koja se nalazila na padini na sjevernoj strani manastira, kao i istočni koji se nalazio u dolini nižeg manastira. Manastir su tada opljačkali albanski fašisti.

Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen poslije dolaska vojne i civilne misije na Kosovo i Metohiju, a ponovo je zapaljen tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Jedini trag da su do prije 13 godina oko Srbice živjeli i Srbi čuvaju monahinje iz Deviča. Za šest monahinja koje opslužuju manastir Devič život se odvija u izolaciji, jer se u okolini nalaze sela naseljena krajnje neprijateljski nastrojenim življem prema svemu što je srpsko, a sam manastir i manastirska imovina su konstantno izloženi napadima. Iako su hram i monahinje pod stalnom zaštitom KFOR-a vandali iz okolnih šuma pronalaze put i pljačkaju manastirsku imovinu i uznemiravaju monahinje.

Humanitarna akcija „Borba za Devič" ima za cilj da prikupi neophodna finansijska sredstva za dovršetak izgradnje 170 metara dugog i 3 metara visokog zaštitnog zida oko manastira Devič na Kosovu i Metohiji. Izgradnja zaštitnog zida je započeta u septembru 2011. godine na molbu monahinja manastira Devič i inicijativu Eparhije Raško-Prizrenske. Zaštitni zid je neophodno podići, jer manastir obezbjeđuju jedinice KFOR-a koje najavljuju skori prestanak obezbjeđenja manastira.

Zbog krajnje neprijateljskog okruženja u kojem se manastir Devič nalazi i konstantnih pritisaka, pretnji i napada kojima su izložene monahinje i Pravoslavni vernici koji posjećuju ovu veliku svetinju, u sklopu projekta pokrenuta je i akcija ''Srpska za Devič'' kojom želimo da i srpski narod iz Republike Srspke uključimo u obnovu i zaštitu ove velike Pravoslavne svetinje.

Zid podižu majstori iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, kojima su lopovi nedavno ukrali alat i opremu za rad. Završetak radova bio je planiran za jesen prošle godine, međutim zbog nedostatka novca, radovi su se odužili.

Do sada, navijači Crvene Zvezde „Delije Sever" u saradnji sa fudbalskim klubom Crvena Zvezda prikupili su i isporučili 24.000 evra, dok je Ministarstvo pravde Republike Srbije izdvojilo 50.000 evra. Da bi se čitav projekat uspešno priveo kraju, neophodno je prikupiti još oko 19.000 evra, što je ujedno i cilj akcije „Srpska za Devič".

Klub navijača "Republika Srpska Crvena Zvezda" i Udruženje građana "Delije Sever" iz Banjaluke organizuju humanitarni koncert pod nazivom "Srpska za Devič" koji će se održati 18. marta u Sportskoj dvorani "Borik" sa početkom u 20 časova. Na koncertu će učestvovati: Riblja čorba, 357, Ivana Žigon i Kosovski božuri, Hor crkve Sv. Ćorća iz Zvečana, Etno grupa Trag i THC la Familija - F4.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.