Srpska će biti kooperativna

Izvor: Glas javnosti, 19.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska će biti kooperativna

BANJALUKA - Potpredsednik SAD Džozef Bajden stiže danas u Sarajevo, gde će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, liderima političkih stranaka i obratiti se poslanicima Parlamentarne skupštine BiH. U Sarajevo danas dolazi i evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost, ali program njegove posete juče nije bio najavljen.

Spekuliše se da će Bajden obznaniti nameru SAD da imenuju svoj specijalnog izaslanika u Bosni, što se u sarajevu željno iščekuje kao „povratak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Amerike na Balkan“, ali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kazao je sinoć u Banjaluci da „on to ne očekuje“.

Dobar za sve

Incko se sastao sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, s kojim je razgovarao o poseti dvojice visokih diplomata, ali i tekućim problemima: ubrzanju viznog režima, gde je mali broj pitanja ostao nerešen, transformaciji OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU i o državnoj imovini.

Odlazak evropske policije

Šefovi diplomatija EU su na jučerašnjem sastanku, posvećenom pre svega Zapadnom Balkanu, raspravljali o BiH. Kako je očekivano, pohvaljeno je nastojanje oko završetka policijske misije EU u toj zemlji.

U RS protesti

SARAJEVO - Boračka organizacija RS će u svim opštinama RS organizovati mirne proteste paljenjem sveća u 12 sati. BORS je uputio zahtev ambasadi SAD u BiH da se predstavnicima te organizacije obezbedi prijem kod Bajdena, kako bi ga upoznali „o tome šta političari iz reda bošnjačkog naroda u BiH čine kako bi stvorili ambijent za unitarizaciju BiH i eliminisanje RS“. I bivši vojnici RS najavili su proteste, jer traže da se SAD ne mešaju u unutrašnje stvari BiH. Najavili su i da će posterima i lecima izraziti nezadovoljstvo najavom da američka administracija planira da se više uključi u rešavanje problema u BiH.

Raspodela državne imovine

- Početkom narednog meseca svi odgovorni ljudi u BiH trebalo bi da se sastanu sa visokim predstavnikom u BiH i pronađu način kako da reše sva otvorena pitanja. Trebalo bi da se brzo održi sastanak Saveta ministara i vlada RS i Federacije BiH i Kancelarije visokog predstavnika, na kome će biti reči o rešavanju pitanja, koja su u interesu građana BiH - naveo je Dodik.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.