Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šri Lanka: 64 žrtve eksplozije

Šri Lanka -- Najmanje 64 osobe su poginule, a više od 80 je povređeno na Šri Lanki, kada je autobus pun putnika naišao na minu.

Tragedija se dogodila u pokrajini Anuradapura, oko 200 km severno od prestonice Kolomba. Autobus je bio prepun, i u njemu su bili radnici koji su išli na posao i deca na putu do škole. Policija saopštava da je eksplozivna naprava bila zakačena za drvo pored kolovoza, da zemlja ne bi amortizovala udar. Reč je o veoma siromašnom kraju, i svdecoi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da je u autobusu bilo oko 150 ljudi.

Vlasti Šri Lanke za miniranje su optužile pobunjeničku organizaciju Tamilski tigrovi, tvrdeći da je reč o osveti zbog nedavnih napada vladinih snaga na pobunjenike. Regularna vojska je zato danas ponovo bombardovala položaje pobunjenika. Međutim, Tamilski tigrovi odlučno negiraju bilo kakvu vezu sa miniranjem puta i kažu da je to delo paravajne grupe povezane sa vlastima.

Ovaj incident predstavlja najveće stradanje civila od prekida primirja 2002. godine. Nasilje na Šri Lanki naglo je povećano od početka aprila, kada je propao poslednji pokušaj pregovora vlasti i pobunjenika, a EU Tamilske tigrove svrstala je u terorističke organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.