Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder najavio izbore

Šreder najavio izbore

Nemački kancelar Gerhard Šreder najavio je da će se ove jeseni, godinu dana pre roka, održati parlamentarni izbori pošto je njegova Socijaldemokratska partija (SDP) izgubila na ključnim regionalnim izborima.

Posle skoro četiri decenije, SDP je izgubila najjače uporište u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, gde je trijumfovala opoziciona Hrišćansko-demokratska partija.

'Loš rezultat je ugrozio političku bazu za nastavak naših >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ciljeva', prokomentarisao je Šreder.

SDP je vladala u ovoj pokrajini 39 godina, a ključan razlog istorijskog poraza je visoka stopa nezaposlenosti u čitavoj zemlji, gde je više od pet miliona Nemaca bez posla. Milion njih živi u ovom regionu koji obuhvata i Rursku dolinu, gde se nalaze brojni rudnici. Kako procenjuju analitičari, visoka stopa nezaposlenosti lako bi mogla da bude i odlučujući faktor na jesenjim parlamentarnim izborima, što bi najverovatnije zapečatilo Šrederovu političku karijeru. Hrišćansko-demokratska partija (CDU) je u Severnoj Rajni Vestfaliji, regionu sa najvećim brojem stanovnika u zemlji, osvojila 44,8 odsto glasova, a SDP svega 37,1 odsto.

'Birači su nam dali senzacionalnu pobedu', rekla je Angela Merkel, lider CDU.

Očekuje se da će ona izazvati Šredera na jesenjim parlamentarnim izborima, iako upućeni tvrde da Angela Merkel ima male šanse da postane prva žena kancelar u istoriji Nemačke.

Prevremeni izbori su prava retkost u političkom životu Nemačke, poslednji put su održani daleke 1983. godine. Tada je Helmut Kol na funkciji kancelara smenio Helmuta Šmita. Čak je i proces zakazivanja prevremenih izbora komplikovan. Prema važećem Ustavu, oni se mogu zakazati samo ako kancelar izgubi poverenje i raspusti Bundestag, donji dom parlamenta.

Politički analitičar Luc Erbring kaže da uprkos porazu Šredera ne mora da znači da će SDP tako proći i na parlamentarnim izborima:

'Birači na regionalnim izborima često koriste priliku da kazne vladu u Berlinu, dok su na parlamentarnim izborima mnogo pažljiviji'. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.