Šreder: Nemačka ne sme da dopušta da joj SAD govore s kojim zemljama može da trguje

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder: Nemačka ne sme da dopušta da joj SAD govore s kojim zemljama može da trguje

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder založio se za odlučnije udaljavanje Nemačke od SAD, piše nemački list „Di velt um zontag“. U intervjuu za taj list bivši nemački kancelar je naglasio da nije antiamerikanista, ali da je suština njegovog zalaganja u spoljnoj politici bila nezavisna pozicija u odnosu na SAD.
Šreder je naveo da se to posebno očigledno ispoljilo u odbijanju učešća Nemačke u iračkom ratu. „Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Nemačke posle 1945. godine, upravo takav stav ponovo smatram razumnim. Suverena država ne sme da dopušta da joj SAD govore s kojim zemljama može da trguje. To neće proći“, rekao je Šreder.  Govoreći o zahtevima administracije američkog predsednika Donalda Trampa da Berlin ograniči ili obustavi trgovinu s raznim državama Šreder je naveo: „Iran, Kina, Rusija – ako se zako dalje nastavi, ubrzo ni s kim nećemo moći da imamo ekonomske veze. Za zemlju koja je toliko zavisna od izvoza, kao Nemačka, to je neprihvatljivo. To je neophodno reći i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo“.  List podseća da Sjedinjene Američke Države vrše veliki pritisak na Nemačku u vezi s projektom „Severni tok 2“, sa ciljem da se taj projekat obustavi.  „Oni to ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, nego zato što više vole da sami isporučuju gas Nemačkoj – tečni gas koji je lošijeg kvaliteta, a skuplji, od gasa iz gasovoda“, objasnio je Šreder u intervjuu nemačkom listu. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.