Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđan Kerim novi predsednik GS UN

Njujork -- Generalna skupština UN izabrala je bivšeg šefa diplomatije Makedonije Srđana Kerima za predsednika 62. zasedanja u septembru.

Kerim će na mestu predsednika Generalne skupštine naslediti šeika Haja Al Kalifa, navodi se u saopštenju UN.

Kerim je po izboru obećao da će svoju dužnost obavljati uravnoteženo, vodeći računa o dobrim običajima i poštovanju svakog člana Generalne skupštine.

Bivši makedonski šef diplomatije takodje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponudio svoju podršku Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u njegovoj inicijativi jačanja uloge organizacije UN u mirovnim snagama i razoružanju u svetu.

Kerim je od 1986. do 1988. bio ministar za ekonomske odnose u Vladi tadašnje Socijalističke Republike Makedonije.

Nakon toga obavljao je dužnost pomoćnika ministra i portparola u Saveznom ministarstvu spoljnih SFRJ gdje je ostao do početka raspada te države.

Posle proglašenja nezavisnosti Makedonije, Kerim je postao ministar spoljnih poslova nove države. Bio je, izmedju ostalog, i ambasador Makedonije u Berlinu i zamenik specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

Predsednik Generalne skupštine UN bira se većinom glasova Skupštine na mandat od godinu dana. Predsednik se bira svake godine za zasedanje Generalne skupštine koje počinje u septembru.

Funkcija predsednika Generalne skupštine je rotirajuća i prilikom izbora se vodi računa o geografskoj zastupljenosti pet oblasti: Afrike, Azije, Istočne Evrope, Latinske Amerike i Kariba i Zapadne Evrope i drugih država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.