Izvor: Blic, 19.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce odaje imigrante

Srce odaje imigrante

LONDON (Rojters) - Velika Britanija je uvela nove mere u borbi protiv ilegalnih imigranata. Carinske službe i pogranični punktovi počeli su da koriste nove mašine koje detektuju otkucaje ljudskog srca osoba koje, sakrivene u automobilima ili kamionima, ulaze u Veliku Britaniju.

'Pojačana granična kontrola je uvedena kako bismo osigurali da samo osobe koje imaju dozvolu mogu da uđu u zemlju', kazao je Dejvid Blanket, ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova tokom inspekcije luke Dover u južnoj Engleskoj. Osim senzora koji otkriva otkucaje srca uveden je i gama skener koji pokazuje jasnu sliku šta se sve nalazi u prtljažnom delu kamiona. Tokom 2000. više od 80.000 ilegalnih imigranata zatražilo je azil u Velikoj Britaniji, a njihov broj se godišnje povećava za 13 odsto. Vlada u Londonu ranije je najavila da će izgraditi tri nova kampa za imigrante koji čekaju na odluku o dobijanju azila, a najavljeno je i uvođenje specijalnih identifikacionih kartica.

Skriveni imigranti u specijalnim kontejnerima na kamionima, pa čak i automobilima, redovna su pojava na graničnim prelazima. Međutim, prelazak preko La Manša, kanala koji odvaja Britaniju od kontinentalnog dela Evrope, ne prežive svi. Pre dve godine 58 Kineza je umrlo u jednoj hladnjači, a vozač Holanđanin je osuđen na 14 godina zatvora. Veliki broj imigranata iz kampa Crvenog krsta Sangat u Francuskoj pokušava da se dokopa Britanije železničkim tunelom ispod kanala. Zvanični London je od Francuske tražio da ovaj kamp bude zatvoren.

Predlog Španije, trenutno presedavajuće u EU, da Unija kažnjava zemlje 'trećeg sveta' iz kojih dolazi najveći broj imigranata nije dobio podršku na sastanku 15 ministara inostranih poslova članica EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.