Srbin napravio veštački mišić koji se obnavlja!

Izvor: BKTV News, 08.Apr.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin napravio veštački mišić koji se obnavlja!

Tim bioinženjera dr Nenada Bursaća uspeo da iskoristi satelitske ćelije za proizvodnju novog mišićnog tkiva.

Biomedicinski inženjeri s Univerziteta Djuk napravili su živi skeletni mišić koji se ponaša kao prirodno tkivo, a ima sposobnost da se regeneriše i u laboratoriji i u telu životinja. Tim naučnika predvodi Nenad Bursać, profesor biomedicinskog inženjeringa, inače poreklom iz Srbije.
Jake kontrakcije
Koristeći pasivnu vrstu mišićnih matičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ćelija koje se aktiviraju pri povredama nazvanu satelitske ćelije, bioinženjeri su uspeli da stvore mišićna vlakna s jakim kontrakcijama.
”Mišići koje smo napravili značajan su pomak na polju bioinženjeringa. U pitanju je prvi primer veštački napravljenog mišićnog tkiva koje ima jednako snažne kontrakcije kao i mišići neonatalnog skeleta”, rekao je dr Nenad Bursać.
On i njegov tim eksperiment su izveli na miševima i dokazali da se veštačko tkivo napravljeno u laboratoriji brzo integriše u mišićno tkivo miševa, a ima i sposobnost regeneracije. Zbog toga će biti moguće da ove veštačke mišiće lekari koriste za lečenje sportskih povreda i bolesti koje napadaju tkiva.
Naučnici su testirali veštačke mišiće posmatrajući ih kroz ,,prozor” napravljen na leđima miševa. To posmatranje im je znatno pomoglo u shvatanju integracije i regeneracije mišića. Oni zato veruju da su na dobrom putu da koristeći satelitske ćelije uspešno menjaju mišiće u ljudskom telu. Ključna stvar je da se ćelijama obezbedi adekvatno okruženje.

”Jednostavno implementiranje satelitskih ćelija ili manje razvijenog mišićnog tkiva ne funkcioniše tako dobro”, rekao je Mark Juhas, član tima s Univerziteta Djuk.
Problemi
Potrebno je napraviti dobro razvijen mišić sa šupljinama u kojima satelitske ćelije mogu da žive kako bi, kada to bude potrebno, mogle da povrate snažnu muskulaturu i funkcionalnost. Stimulacija veštačkog tkiva elektropulsevima pokazala je da je taj mišić čak 10 puta snažniji nego ijedan koji je dosad napravljen u laboratoriji.
Nakon tog istraživanja, oni će započeti i ispitivanje da li ovaj mišić može da obnovi povređeno ili bolesno tkivo.

”Da li je veštački mišić sposoban da obnovi funkciju oštećenog tkiva? To je nešto što ćemo ispitivati sledećih nekoliko godina”, rekao je dr Nenad Bursać.
Naučnici su uspevali da naprave sintetička mišićna vlakna, ali su njihove kontrakcije uvek bile znatno slabije od prirodnih. Novi mišići mogu da se kontrakuju snažno.
BIOGRAFIJA
- Nikola Bursać 1994. godine završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde je bio jedan od troje najboljih studenata i imao je prosek 9,82.
- Doktorat je stekao 2000. godine na odeljenju biomedicinskog inženjeringa Univerziteta u Bostonu.
- Postdoktorske studije završio je 2003. godine na odeljenju biomedicinskog inženjeringa Univerziteta Džon Hopkins.
- Od 2010. godine radi na Univerzitetu Djuk.
- Dobitnik je brojnih naučnih priznanja, kako svojevremeno u Jugoslaviji, tako i u inostranstvu.
IZvor: kurir-info.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.