Srbija za bronzu protiv Španije

Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za bronzu protiv Španije

MELBURN – Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Svetskog prvenstva u Melburnu, pošto je danas u polufinalu izgubila od selekcije Hrvatske sa 7:10 (1:3, 1:3, 1:2, 4:2). Srpski vaterpolisti boriće se za bronzu u nedelju u 7 časova, kada će se sastati sa Špancima koji su izgubili posle produžetaka od Mađarske sa 12:11. Treći na SP ići će na Olimpijske igre sledeće godine u Peking. Hrvatski vaterpolisti bili su mnogo raspoloženiji za igru, značajno bolji u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbrani, a izuzetno precizni u napadu. Najbolji igrači te reprezentacije šutirali su u uglove gola, i bili bolji u situacijama sa igračem više.

Sa druge strane, srpskom timu igrač više kao da nije predstavljao prednost. Sam početak meča izgledao je dobro za srpski tim. Vanja Udovičić je iz jedne kontre doneo prednost od 1:0. Međutim, kao da je tu utakmica završena.

Hrvati su izjednačili golom Miha Boškovića, a u nastavku prve četvrtine u strelce su se upisali i Samir Barać i Mile Smodlaka.

Početkom druge četvrtine Srbija nije uspela da iskoristi ni peterac, dok Hrvatska lagano stiže do 5:1. Nadu srpskom timu mogao je da ulije gol Aleksandra Šapića dva minuta pre kraja druge četvrtine (5:2), ali se najbolji igrač Hrvatske Bošković brzo potrudio da je ugasi - asistencijom Damiru Buriću koji je postigao šesti gol za svoju ekipu.

Ni u trećoj četvrtini slika nije mnogo promenjena. Srpski vatetrpolisti uspeli su da daju samo jedan gol, preko danas najboljeg srpskog igrača - kapitena Vladimira Vujasinovića, ali tek posle dva gola Hrvata. Tako je taj deo igre završen sa 8:3 za Hrvatsku.

Vujasinović je i početkom poslednje četvrtine pokušao da vrati svoj tim u igru sa dva gola kojima je rezultat smanjen na 8:5. Međutim, selektor Hrvatske Ratko Rudić uvideo je da je pravi trenutak za tajm-aut, pa je smirio svoje igrače. To je urodilo plodom, pošto je Maro Joković postigao gol za 9:5. Pala su još tri a do kraja meča, dva za Srbiju i jedan za Hrvstsku, tek da bi konačan rezultat bio 10:7.

Najefikasniji u ekipi Hrvatske bio je Bošković sa tri gola, dva je dao Teo Đogaš, a još petorica igrača upisala su se u strelce. Za srpski tim, Vujasinović je postigao tri gola, a Šapić i Udovičić po dva. Fantastičnu partiju danas je pružio hrvatski golman Frane Vićan.

Hrvatska je današnjom pobedom obezbedila svoju prvu medalju na svetskim šampionatima, dok Srbija nije uspela da odbrani titulu koju je imala kao naslednca selekcije Srbije i Crne Gore.

Hrvatska: Vićan, Burić 1, Bušlje 1, Vrdoljak, Kunac, Joković 1, Smodlaka 1, Đogaš 2, Marković, Barać 1, Hinić, Bošković 3, Pavić. Trener: Ratko Rudić.

Srbija: Šefik, Prlainović, Gocić, Udovičić 2, Savić, Ikodinović, Nikić, Filipović, Ćirić, Šapić 2, Vujasinović 3, Korolija, Soro. Trener: Dejan Udovičić.

Beta

--------------------------------------------------------------------------

Udovičić: sami smo krivi za poraz

MELBURN – "Nervozno smo igrali. Loš učinak kada je u pitanju realizacija igrača više uvukao se i u druge segmente igre. Sami smo krivi za poraz", rekao je selektor Srbije Udovičić.

Kapiten naše nacionalne selekcije Vladimir Vujasiniović dodao je da smo "dobili šta smo zaslužili".

"Haos, bolje da ništa ne pričam", poručio je Vujasinović, dok Dejan Savić tvrdi da se dogodila "prava katastrofa i u odbrani i napadu" i da je naš tim "sam sebe pobedio".

Vanja Udovičić je podsetio da se dogodilo ono čega su se svi u timu najviše plašili.

"Odbrana koja je do sada bila odlična protiv Hrvatske je bila slaba i načinjeno je mnogo grešaka. Sami smo sebe savladali, uvek sam govorio da smo sami sebi najveće protivnici, ali to nije opravdanje. Ostaje nam utakmica ze treće mesto i to je najvažniji meč u ovoj sezoni, s obzirom da nam bronzana medalja na šampionatu sveta otvara vrata Igrama u Pekingu", naveo je Udovičić.

Reprezentativac Danilo Ikodinović smatra da su hrvatski vaterpolisti danas "održali čas kolektivne igre" našoj ekipi.

"Oni su bili ekipa, a mi... Mogli su da nas još više ponize, dobro smo prošli. Sada treba da se zamislimo i vidimo kako dalje", ocenio je Ikodinović, a golman Denis Šefik je dodao da su "plavi" "kasno počeli da igraju i napravili mnogo grešaka u odbrani".

Selektor hrvatskog tima Ratko Rudić izjavio je nakon meča da su njegovi izabranici kontolisali utakmicu skoru u svakom trenutku i segmentu igre.

"Jedini pad desio nam se u poslednjem delu susreta i znali smo da će Vujasinović pokušati da preokrene meč, ali nismo to dozvolili ni njemu, ni Aleksandru Šapiću. Brzo smo se vratili u igru i sigurno priveli kraju ovaj značajni meč. Ekipa je odlično pogođena i iz utakmice u utakmicu je sve bolja", naveo je Rudić.

Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.