Srbija promoviše Prokupac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija promoviše "Prokupac"

Četrnaestog oktobra prvi put će biti obeležen Svetski dan Prokupca, u cilju promovisanja te autohtone sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte.

U susret tom događaju, održan je skup enologa i ljubitelja božanskog pića "Prokupca" s ciljem da se skrene pažnja javnosti na tu cenjenu sortu loze.

Zbog ekspanzije stranih vina, zaboravljena su domaća po kojima bismo mogli biti poznati. Dragan Vasić iz Smedereva jedan je od retkih proizvođača koji se odlučio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održava tradiciju i uzgaja gotovo zaboravljenu , autohtonu sortu grožđa "Prokupac." Ove godine je i više nego zadovoljan prinosom i kvalitetom grožđa a u planu ima proširenje zasada.

Prokupac je pre svega prepoznatljiv po aromatici i skromnoj zastupljenosti. Na tržištu ima 25 etiketa vina "Prokupac" a trenutno ga petnaestak vinarija prerađuje i pravi. Poređenja radi, pre deset godina proizvodio se samo u tri vinarije.

Ovo aromatično vino najviše se gaji u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i mestimično u Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.