Srbija na evropskom putu

Izvor: Politika, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na evropskom putu

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden zadovoljan što su konačno osuđene Đinđićeve ubice, i što je formirana nova demokratska vlada

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu, odmah na početku boravka, na konferenciji za novinare, izrazio je zadovoljstvo što su ubice premijera Srbije Zorana Đinđića "konačno osuđene" i nadu da će, ako postoje "neki ljudi" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iza ovog zločina, i oni biti pronađeni. Van der Linden je ocenio da se zemlja "vraća na put prema evropskim integracijama" i da je to verovatno najbolji način da se oda pošta Zoranu Đinđiću, koji je "popločao put demokratskoj Srbiji punim ispunjavanjem međunarodnog zakona i izručenjem Slobodana Miloševića Haškom tribunalu".
Gost iz Strazbura je pozdravio formiranje nove vlade, za koju očekuje da će "nastaviti Đinđićevo nasleđe" i doprineti demokratskom razvoju i stabilnosti Srbije, i lično čestitao Oliveru Duliću na izboru za predsednika Skupštine.

Predsednik PSSE naglasio je da u potpunosti podržava platformu srpske vlade, posebno obaveze koje je preuzela u saradnji sa haškim sudom. "Sve dok Mladić i Karadžić ne budu izvedeni pred sud, pravda neće biti zadovoljena za one koji su propatili", istakao je Van der Linden.

Povodom rešavanja "najosetljivijeg i najtežeg pitanja" pred kojim je srpska vlada – pregovora sa međunarodnom zajednicom o budućem statusu južne srpske pokrajine – Van der Linden je primetio da "postoji jasna veza između Kosova i evropskih integracija", odnosno da "kosovsko pitanje mora biti rešeno zato što je ono deo čitavog procesa razgovora o evropskoj integraciji Srbije".

Ukazujući da je šestomesečno predsedavanje naše zemlje Komitetu ministara SE, započeto 11. maja, veliki izazov, ali i odlična prilika da Srbija poveća svoj ugled u svetu, Van der Linden je naglasio da bi trebalo što bolje da iskoristimo to što smo prvi put u istoriji na čelu ovakve međunarodne organizacije. On je izrazio nadu da će Srbija, kao predsedavajući, "posebno naglašavati važnost koju Savet Evrope treba da igra u odnosu EU i Rusije".

Van der Lindena je juče primio predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica, koji je tom prilikom rekao da naša zemlja poštuje evropske vrednosti i snažno radi na ispunjavanju evropskih standarda koji su uslov za priključivanje EU.

"To daje puno pravo Srbiji da očekuje i zahteva od svih evropskih institucija da poštuju Srbiju kao ravnopravnog partnera, što pre svega znači da, kao i kod svih drugih evropskih država, mora biti poštovan njen suverenitet i teritorijalni integritet", istakao je srpski premijer u razgovoru sa predsednikom PSSE, navodi se u saopštenju vladine kancelarije za saradnju sa medijima. On je upozorio da bi bilo opasno izlaziti u susret pretnjama separatista i naglasio da bi takav pristup rešavanju problema nacionalnih manjina imao "ozbiljne posledice ne samo u ovom regionu, već u celom svetu".

Van der Linden je juče imao susret i sa novim šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, na kojem je bilo reči o prioritetima srpskog predsedavanja Komitetu ministara SE, i učestvovao na zasedanju Biroa PSSE, gde se priprema dnevni red za sledeću sednicu Parlamentarne skupštine (od 25. do 29. juna). Danas prisustvuje sastanku Stalnog komiteta PSSE, tela koje zastupa Parlamentarnu skupštinu između zasedanja.

Van der Linden će po podne otvoriti izložbu fotografija "Prekinite tišinu o nasilju u porodici", posvećenju istoimenoj kampanji SE, koja je, uz ravnopravnost polova, bila i tema jučerašnjeg okruglog stola u Skupštini Srbije.

A. Mijalković

[objavljeno: 24.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.