Srbija bi mogla da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020, 06:57

Srbija bi mogla da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija dobro razumela da je oblast inovativnih tehnologija, robotike i veštačke inteligencije put u budućnost i ocenio da bi naša zemlja mogla da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi.

"Čovek sam koji malo zna o robotici, veštačkoj inteligenciji... ali, razumeli smo dobro da je to za Srbiju put u budućnost i da je to za zemlju najvažnije", rekao je Vučić novinarima posle obilaska Centra za robotiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i veštačku inteligenciju.

Kako je rekao, sve što je tamo video, gotovo je nadrealno i izgleda kao da nije u Srbije, ali se, kaže, ipak pokazalo da je moguće da bude u Srbiji, zbog čega je zahvalan kineskim partnerima.

Predsednik je najavio da će isti ovakav Centar biti otvoren u Novom Sadu i Trsteniku.

"Želimo da obučavamo učitelje, nastavnike, profesore, da idemo u korak sa novim tehnologijama. Kina je vodeća zemlja u veštačkoj inteligenciji, a mi smo srećni što u tome možemo da učestvujemo", rekao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan što je čuo da 4.000 nastavnika dolazi u Centar.

"Verujem da ćemo uz ogromnu energiju moći da budemo jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi", poručio je Vučić.

On je naveo da je Srbija u Centar uložila 15 miliona dinara, dok su kineski partneri dali značajno veća sredstva.

"Ovo je budućnost Srbije", zaključio je Vučić.

Domaćini su predsednika upoznali sa svim onim čime Centar raspolaže, između ostalog i robota Emu, koju je Vučić upitao zbog čega je došla u Srbiju, na šta mu je ona odgovorila da "voli Srbiju".

"Naravno da sam došla, ja volim Srbiju. Ovo je zemlja sa divnom prirodom i ljudima i ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina. Sigurna sam da ćete postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu", odgovorila je Ema.

On je imao priliku da vidi i pametne učionice opremljene interaktivnim tablama, koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici i da se upozna sa softverima koji su napravljeni da bi olakšali održavanje časova.

U jednoj od laboratorija gosti su mogli da vide kako izgleda jedna lekcija iz fizike.

Zatim su obišli zonu u kojoj se razvijaju veštine potrebne za 21. vek, ali i osobine kao što su saradnja, timski duh, ali i talente učenika.

Inače, Centar je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije "NetDragon Websoft Holdings Limited" i deo je strateškog programa razvoja Srbije koji prepoznaje znacaj i prednost znanja inovacija i interneta. Svečano otvaranje centra planirano je za prvu polovinu jula kada će u Beograd doći i kineski partneri.

Uz predsednika Vučića izložbeni prostor posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Centru za robotiku

Izvor: B92, 15.Jun.2020

Beograd -- Predsednik Srbije obilazi izložbeni prostor Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu..Obilazak je predviđen u 10.00 časova, saopštila je pres služba predsednika...Obilazak je predviđen u 10.00 časova, saopštila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.