Srbija 70 godina podržava politiku jedne Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 70 godina podržava politiku "jedne Kine"

Svečanom akademijom u Sava centru, večeras je proslavljena 70-a godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, a svečanosti su prisustvovali ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo, državni vrh Srbije i predstavnici diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, kineska ambasadorka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakli su iskreno prijateljstvo dvaju naroda, ali i dobru političku i ekonomsku sararadnju Pekinga i Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Centru "Sava" u Beogradu, na proslavi 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine, da je tokom teških trenutaka za Srbiju Kina bila pravi prijatelj.

On je istakao podršku koju Kina daje teritorijalnom integritetu Srbije i naglasio da će Kina "koja je suočena sa pošastima separatizma" uvek imati podršku Srbije politici "jedne Kine".

Vučić je istakao da Kina u Srbiji ima najsigurnijeg partnera i poručio "živelo čelično prijateljstvo između Srbije i Kine".

On je dodao da mnogi kritikuju Srbiju zbog prijateljstva sa Kinom, ali da Srbija od toga neće odustati i istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da Kina napreduje kroz socijalizam sa uverenjem da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu.

Naglasila da je ekonomski rast Kine u prvoj polovini ove godine bio 6,3 odsto i da je i međunarodna zajednica Kinu prepoznala kao "sidro stabilnisti" svetskog ekonomskog razvoja.

Ambasadorka je rekla da je 70 godina malo u istoriji Kine, ali da je zemlja u tom periodu mnogo napredovala i da je sada druga ekonomija sveta.

Čen je kazala da je NR Kina osnovana 1. oktobra, a da je pet dana kasnije dobila priznanje Jugoslavije, da je Srbija pomogla i tokom poslova 1998. i tokom kasnijeg zemljotresa, kao i da Srbija 70 godina podržava politiku "jedne Kine", te da Kina to nikada neće zaboraviti.

Na početku proslave u centru "Sava" mladi ljudi iz Srbije na binu su izneli zastave dve zemlje i intonirane su himne Kine i Srbije.

Na proslavi će nastupiti i muzičari iz Srbije i Kine, kao i ansambl Kolo, koji će izvesti koncert "Čelično prijateljstvo za zajednički prosperitet", a za kraj proslave planiran je i veliki vatromet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.