Sprema se atentat na Berluskonija?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprema se atentat na Berluskonija?

Zbog opasnosti od mogućeg atentata italijanski premijer Silvio Berluskoni prenoćio je dve noći u palati Čigi, sedištu vlade, umesto u svojoj rimskoj rezidenciji Gracioli, naveli su domaći mediji.

Pretnje atentatom na Berluskonija ocenjene su kao "ozbiljne i verodostojne", prenose izvori iz krugova premijerove službe bezbednosti. Pretnje dolaze iz tzv. islamskih krugova, a do otkrića se došlo prisluškivanjem nekih telefonskih razgovora.

Vlade Italije do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nije ni potvrdila, ni demantovala izjave o pisanju medija kako je Berluskoni prenoćio u palati Čigi iz bezbednosnih razloga. Berluskoni je do sada samo u vanrednim prilikama provodio noć u sedištu vlade, gde postoji prostor za takve okolnosti.

Smatralo se da Berluskoniju pretnje dolaze iz krugova bliskih Mohamedu Gameu, libijskom atentatoru koji je 12. oktobra ove godine pokušao samoubilački napad na kasarnu Santa Barbara u Milanu. Kasnije je ta pretpostavka odbačena, ali se i dalje spominju islamski teroristi. Uzima se, međutim, u obzir i određene grupe nadahnute bivšim Crvenim brigadama.

Iz izvora bliskih Berluskoniju kažu kako je premijer izrazio svoju "zabrinutost" dodavši kako "postoji neko ko bi hteo da odletim u vazduh". Vladini izvori govore da je premijer "označen kao cilj napada na popisu mnogih islamskih terorističkih organizacija".

Berluskoni je vikend proveo u svojoj vili u Arkoreu, pored Milana, a u ponedeljak se vraća u Rim, ali se ne zna gde će spavati. Predsednik parlamentarnog odbora za bezbednost Frančesko Ruteli izjavio je kako mu je podsekretar vladinog predsedništva Đani Leta negirao postojanje uzbune zbog mogućih atentata na premijera.

Ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni je, ne spominjući Berluskonijevo ime, rekao kako "postoje zabrinjavajući znaci aktivnosti terorističke grupe koja se ugleda na teroriste bivših Crvenih brigada".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.