Sprečen napad na DŽFK

Izvor: B92, 03.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sprečen napad na DŽFK"

Njujork -- Vlasti SAD optužile su noćas četiri osobe da su planirale napad na najveći njujorški aerodrom Džon Ficdžerald Kenedi.

Kako prenose mediji, njihov plan je bio da u vazduh dignu skladišta avionskog goriva. Uhapšene su tri osobe, a za četvrtom FBI intenzivno traga u regionu Kariba.

Plan za napad na aerodrom predviđao je dizanje u vazhuh složenog sistema za dopremanje i distribuciju goriva na najvećem njujorškom aerodromu, što bi, s obzirom na to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da cevi prolaze kroz naselja u četvrti Kvins, moglo uzrokovati razaranje neslućenih dimenzija. FBI je samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji sprečio napad. Grupa je praćena 17 meseci.

Mark Meršon iz FBI kaže da je grupa nadgledana, fotografisana i snimana. "Koristili smo i Internet da bismo preko satelita nadgledali aerodrom", kaže on.

Uhapšeni su Rasel Difretas, Abdul Kadir i Karim Ibrihim, a Abdul Nur je u bekstvu. Difretas je uhapšen u Njujrku, a Kadir i Ibrihim na Trinidadu i Tobagu. Oni su planirali da iskoriste tu ostrvsku zemlju za bekstvo ka Južnoj Americi.

Plan napadača, kako kažu zvaničnici SAD, bio je da izvrše psihološki pritisak na institucije SAD. Prema nekim izveštajima, uhapšeni su pokušali da stupe u kontakt s terorističkom organizacijom Džama al Islamija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.