Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum u zoru

Sporazum u zoru

NICA (Beta-Rojters) - Lideri Evropske unije (EU) postigli su juče sveobuhvatan sporazum o paketu reformi sačinjenih da bi se stvorili uslovi za prijem 12 novih članica u narednih deset godina.

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi izjavio je da su šefovi država i vlada zemalja EU počeli da aplaudiraju kada je juče, petog dana samita, konačno postignut sporazum.

'Kao i svi dobri sporazumi i ovaj je postignut u zoru', rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Prodi na konferenciji za novinare.

Sporazum u Nici trebalo bi da bude potpisan sledeće godine, a ratifikacija u parlamentima zemalja članica i Evropskom parlamentu očekuje se u roku od 18 meseci.

Najveći uspeh je postizanje dogovora o povećanju broja glasova zemalja velike četvorke - Nemačke, Britanije, Francuske i Italije, u sistemu takozvanog glasanja kvalifikovanom većinom. Ostala je na snazi paritetna formula prema kojoj Nemačka i Francuska imaju isti broj glasova, a prema novom sporazumu taj broj je 29 glasova, koliko su dobili i Italija i Britanija.

Na samitu su dogovorene još neke dodatne oblasti u kojima zemlje članice mogu odustati od prava veta u prilog glasanja kvalifikovanom većinom. Neke zemlje su ipak zadržale jak otpor prema odustajanju od prava veta u nekim osetljivim područjima. Francuska je takođe sačuvala pravo veta koje koristi u odbranu svoje filmske industrije od filmske industrije SAD.

Na zahtev Nemačke, lideri su se dogovorili da na narednom samitu, 2004. godine, bude definisana raspodela moći između Brisela, zemalja-članica i samih regiona.

Lideri su takođe postigli sporazum o reformisanju Evropske komisije, ali tek nakon prijema zemalja-kandidata, kada će u sastavu EU biti 27 država. Pet velikih zemalja EU bi trebalo da 2005. godine odustanu od drugog komesara. Svaka od zemalja članica će moći da pošalje po jednog komesara u Brisel dok EU ne bude imala 27 članica, nakon čega će lideri uspostaviti stalni limit koji će biti manji od 27 komesara, koji će se određivati po rotacionom sistemu između zemalja članica. Četvorki najviše glasova

Prema postignutom sporazumu, koji nije uobličen zvaničnim tekstom, u trenutku kada u sastavu EU bude 27 zemalja, broj glasova članica biće sledeći: Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija imaće po 29 glasova, Španija i Poljska po 27, Rumunija 14, Holandija 13, Grčka, Češka, Belgija, Mađarska, Portugalija po 12, Švedska, Bugarska i Austrija po 10, Slovačka, Danska, Finska, Irska i Litvanija po sedam, Letonija, Slovenija, Estonija, Kipar i Luksemburg po četiri, dok će Malta imati tri glasa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.