Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 15:47

Sporazum o proširenju privredne saradnje između Mađarske i Srbije predstavljen u Kikindi

U Kikindi je danas predstavljen Sporazum o saradnji između Trgovinske i industrijske komore Budimpešte i Privredne komore Srbije, odnosno komore Severnobanatskog upravnog okruga. Sporazum podrazumeva proširenje saradnje između Mađarske i Srbije, kao i potencijal za razvoj privrede na teritoriji obe države.

Sporazum o saradnji između Trgovinske i industrijske komore Budimpešte i Regionalne privredne komore Severnobanatskog upravnog okruga potpisan je prošle godine, u jeku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pandemije. Partneri iz Mađarske trodnevnu posetu Srbiji počeli su u Kikindi, sa kojom više od 15 godina uspešno sarađuju.

"Sa Mađarskom smo i prethodnih godina imali najveći izvoz, a što se tiče uvoza, bio je solidan, ali višestruko manji. Tako da možemo očekivati nova privredna društva iz Mađarske, nove investicije i bolji prolazak i ulazak na mađarsko tržište", smatra Tibor Horvat, direktor Regionalne privredne komore Severnobanatskog upravnog okruga.

Sporazum je napravljen da bi olakšao posao privrednicima sa obe strane granice. Osnovni cilj je njihovo povezivanje, ali i stvaranje boljih mogućnosti za radnike.

"Najvažnije za nas je da radimo sa srpskim preduzećima, da mogu da dođu kod nas u Mađarsku da posluju, ali i da mađarska preduzeća mogu da rade ovde u Srbiji. Imamo, figurativno, jednu tortu i važno je da svako dobije svoje parče, obe strane", kaže Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore.

Saradnja podrazumeva i zajedničke projekte, koji bi potencijalno mogli biti finansirani od strane obe države, lokalnih samouprava, ali i iz evropskih fondova. Za većinu lokalnih samouprava u Srbiji, akcenat bi bio stavljen na komunalnu infrastrukturu.

"Za neke lokalne samouprave prečistači otpadnih voda, kanalizacija, vodovod. Sada je sve to u domenu želja, pa ćemo videti šta ćemo raditi u dogovoru sa državom Srbijom, a onda ćemo videti i šta je realno da se finansira iz evropskih konkursa", objašnjava Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Delegacija iz Mađarske razgovarala je i sa predstavnicima pojedinih kompanija iz Kikinde, gde su dogovoreni naredni koraci o saradnji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.