Sporazum o Nabuku do početka jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o Nabuku do početka jula

BUKUREŠT - Sporazum o evropskom projektu za izgradnju gasovoda Nabuko trebalo bi da bude potpisan do početka jula, izjavio je danas u Bukureštu evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs.

"Nismo daleko od potpisivanja sporazuma i to se može očekivati za kraj juna ili početka jula", iazjavio je Pibalgs na konferenciji za novinare sa ministrom ekonomije Rumunije Adrijanom Videanuom, a prenela je rumunska agencija Medijafaks.

Na sastanku koji je početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << maja održan u Pragu, Turska i četiri evropske zemlje Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunija založili su se da se učini sve što je moguće da se pre kraja juna postigne "međuvladin sporazum o načinu tranzita gasa Nabuka" preko Turske.

Na pitanje o konkurentskom projektu Južni tok, Pibalgs je ocenio da će to biti dodatni izvor gasa za Evropu "što se ne kosi sa našim interesima".

"Kada je broj gasovoda ograničen, izloženi smo problemima, što smo mogli videti januaru (kada je zbog rusko-ukrajinskog spora oko cene i plaćanja gasa Rusija obustavila isporuke Ukrajini, što je poremetilo i snabdevanje velikog dela Evrope)", dodao je on.

Gasovod Nabuko trebalo bi da bude dugačak 3.300 kilometara i da transportuje gas sa Bliskog istoka i iz Azije ka Evropskoj uniji preko Turske i jugoistočne Evrope, da bi se smanjila zavisnost Evrope od uvoza gasa iz Rusije.

Južni tok bi trebalo da prolazi ispod Crnog mora i povezuje Rusiju sa Bugarskom, odakle bi jedan krak išao ka Austriji, a jedan ka jugu, pre svega ka Grčkoj i Italiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisivanje sporazuma o Nabuku do početka jula

Izvor: EMportal, 09.Jun.2009

Sporazum o evropskom projektu za izgradnju gasovoda Nabuko trebalo bi da bude potpisan do početka jula, izjavio je danas u Bukureštu evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.