Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijunirali predsednika, premijera, Berluskonija, fudbalere...

Špijunirali predsednika, premijera, Berluskonija, fudbalere...

Posle italijanskog premijera Romana Prodija i njegove supruge Flavije, otkrilo se da je spisak žrtava finansijske špijunaže, koja izaziva skandal u Italiji ovih dana, mnogo širi.

Istraga koju vodi italijanska policija i tužilaštvo iz Milana širom Italije do sada je pokrila 128 ljudi, uglavnom službenika iz odeljenja za porez i imovinu italijanskog Ministarstva finansija koji su neovlašćeno ulazili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dokumentaciju vezanu za imovinu, račune i nasledstvo poznatih Italijana.

Na spisku proveravanih našli su se i predsednik Italije Đorđo Napolitano, bivši predsednik Karlo Azeljo Ćampi, bivši premijer Silvio Berluskoni, kao i njegova deca Marina i Pjersilvio.

Prema nekim izvorima, na toj listi se nalaze i potpredsednici Masimo d’Alema i Frančesko Ruteli, ali i poznati italijanski fudbaleri - Alesandro del Pjero i Frančesko Toti.

Samo Prodi i supruga Flavija Franconi bili su predmet interesovanja 128 puta.

Juče su ljudi iz Centra za kriminalna istraživanja pri Ministarstvu finansija, zakucali na vrata 128 špijuna, od kojih je većina običan svet, osobe zaposlene u Agenciji za prihode, od Torina do Palerma. Među njima je i jedanaestoro zaposlenih u Ministarstvu finansija, jedan radnik Uprave državnih dobara i jedan radnik Carine. U kućama i kompjuterima nekolicine ispitanih već su pronađeni i nepobitni dokazi o pristupu bazi podataka Poreske uprave.

Pre dva dana, milanski tužilac Frančesko Prete je odobrio 250 pretresa širom Italije koji su obuhvatili 128 osoba pod optužbom: zloupotreba informatičkih sistema.

Među onima kod kojih je izvršen pretres, neki su na potpuno marginalnim pozicijama. U nekim slučajevima, reč je o hiljadama kompjuterskih pretraga koje se odnose na primanja, poreski registar, kupoprodajne ugovore, imovinu u inostranstvu. Na stolu Frančeska Pretea, 29. septembra, našao se dosije o neuobičajenom broju kompjuterskih pretraga vezanih za Prodija.

Kompjuterske pretrage obavljene su u periodu između 21. i 24. novembra 2005. godine, bile su brojne 22. januara 2006. godine i treći, rekordni broj pretraga, dogodio se između 30. marta i 8. aprila ove godine, kada su neke novine opširno pisale o Prodijevim poklonima svojoj deci, u jeku izborne kampanje.

CDC/IB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.