Specijalni izaslanik UN miri huntu i opoziciju u Mjanmaru

Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni izaslanik UN miri huntu i opoziciju u Mjanmaru

Specijalni izaslanik UN Ibrahim Gambari doputovao je danas ponovo u Mjanmar kako bi pokušao da pomiri vladajuću vojnu huntu i prodemokratsku opoziciju, ali i zbog najave vlasti da će, praktično, proterati iz zemlje najvišeg diplomatu UN.



Gambarija je na aerodromu u Jangonu dočekao koordinator UN za region Čarls Petri, koga je režim juče obavestio da je postao nepoželjan pošto je, prema oceni vlasti, prekoračio ovlašćenja kritikovanjem režima zbog sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dublje ekonomske krize u Mjanmaru.

Petri je 24. oktobra rekao i da su masovni protesti u toj zemlji, koje je vojska u septembru ugušila u krvi, započeli zbog toga što vlasti nisu obezbedile osnovne potrebe narodu.

Agencije su podsetile da je u neredima ubijeno 10 ljudi.

Gambari, koji je u drugoj poseti bivšoj Burmi, pokušaće, kako su izvestile agencije, da ubedi huntu da započne ozbiljne pregovore o političkim reformama s liderom opozicije Aung San Su Chi, koja je već godinama u kućnom pritvoru. Njegovu šestodnevnu misiju dodatno će zakomplikovati činjenica da vlasti nisu pristale da obnove Petrijeve akreditacije.

SAD i UN osudile su juče odluku hunte da uskrati gostoprimstvo diplomati te svetske organizacije.

"Takva gnusna akcija dan uoči dolaska specijalnog izaslanika UN Ibrahima Gambarija predstavlja uvredu za UN i čitavu međunarodnu zajednicu", ocenio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Gordon Džondrou.

UN su saopštile da je generalni sekretar UN "razočaran porukom vlade Mjanmara" i da ima puno poverenje u tim UN u toj državi.

Gambari, koji je iz Jangona produžio za novu prestonicu Najpjidau, trebalo bi da ostane u Mijanmaru do 8. novembra. Zasad se ne zna kada će Petri morati da napusti zemlju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.