Spaseno 114 rudara iz poplavljenog rudnika

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 05.Apr.2010, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaseno 114 rudara iz poplavljenog rudnika

PEKING - Više od 100 rudara izvučeno je danas iz poplavljenog rudnika uglja u provinciji Šansi, na severu Kine, čime je broj spasenih dostigao 114, od ukupno 153 rudara koja su 28. marta ostala zarobljena u poplavljenom oknu.

Televizije su prikazale snimke preživelih koji su ambulantnim vozilima prebačeni u obližnje bolnice, gde su smešteni na odeljenje intenzivne nege, prenele su agencije.

Liu Ćiang, glavni lekar u bolnici Linfen, izjavio je da spaseni rudari pate >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od hipotermije i dehidratacije, da neki od njih imaju infekciju kože zbog dugotrajnog boravka u vodi, dok je nekolicina njih još u šoku.

Agencija AP je navela da novinarima koji ne rade za državne medije nije bilo dozvoljeno da se približe rudniku.

Nada da ima preživelih rudara pojavila se u petak kada su se iz rudnika čuli zvuci koji podsećaju na lupanje u cevi. Sledećeg dana takvog oglašavanja, međutim, više nije bilo.

Spasilačka grupa i nekoliko ronilaca ušli su juče u rudnik, ali su se posle nekoliko časova vratili saopštivši da je situacija u oknu izuzetno teška. Kineska televizija javila je da su ronioci naveli da je zbog zamućene vode veoma teško da se dopre do mesta gde se nalaze rudari. Oko 3.000 spasilaca i dalje radi i ispumpava vodu iz rudnika.

U nesrećama u kineskim rudnicima prošle godine je poginula 2.631 osoba. Najviše rudara u Kini nastradalo je 2002. godine - 6.995.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.