Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasena dva rudara

Melburn -- Dva australijska rudara, zaglavljena 14 dana u rudarskoj jami na nekoliko kilometra dubine, oslobođena juče.

Brant Veb i Tod Rasel su od 25. aprila bili zaglavljeni u rudniku zlata Bejkonsfild na ostrvu Tasmanija, na jugu Australije. Treći rudar koji je krenuo s njima poginuo je na ulasku u jamu. "Oba spasena rudara izašla su iz tunela i dobro se osećaju", izjavio je menadžer rudnika Metju Džil.

Rudari su tokom proteklih 14 dana kroz jednu plastičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cev dobijali hranu i svežu vodu, a dobili su i odeću, digitalnu kameru i vokmen. Spasiocima je trebalo dosta vremena da iskopaju 16 metara dug tunel kako bi dospeli do rudara jer su morali da kopaju kroz stene i pet puta čvršće od betona.

Svake godine oko 10.000 rudara pogine na poslu. Prošle godine u Australiji je u nesrećama u rudnicima poginulo 11 ljudi, a u periodu od 1990. do 2000. njih 229.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.