Spasavanje kalifornijskih morskih lavova i delfina od toksičnih algi

Izvor: VOA, 26.Jul.2023, 15:45

Spasavanje kalifornijskih morskih lavova i delfina od toksičnih algi

Zdravlje morskih lavova i delfina je ugroženo toksičnim algama na obali Kalifornije, gde su stotine životinja nađene na obali. Glas Amerike je posetio Pacifički centar za morske sisare u Laguna Biču, u Kaliforniji, gde radnici spasavaju i leče bolesne životinje. Centar rehabilituje morske lavove i druge morske sisare koji su zaraženi toksičnom domoičnom kiselinom koju proizvode brzo rastuće alge. Alisa Deming, veterinarka i naučnica u centru, kaže da otrov može da izazove napade i oštećenje mozga kod morskih sisara. “Prosečno u junu ili julu, spasavamo od tri do šest kalifornijskih morskih lavova, a u poslednjih šest nedelja spasili smo više od 104 životinje", kaže Deming. Otrovne alge počinju da se šire kada se voda zagreje, kao što se to ove godine dogodilo, uz trenutne morske struje u Pacifiku i vremensku pojavu zvanu El Ninjo.     Spasioci i veterinari pregledaju mladog morskog lava, proveravajući mu vitalne znake i uzorke krvi. Toksična reakcija je možda dovela životinju ovde, ali mnoge imaju druge probleme. Glen Grej, direktor kaže da oni žele da saznaju zašto više od 40 odsto njihovih pacijenata ima neku vrstu rane od metka." To možda nije razlog zašto su se našli ovde, ali ipak, oni trpe i to." Rane od metaka obično uzrokuju ribari koji pucaju u morske lavove kako bi ih držali podalje od svog ulova. Druge povrede nastaju zbog toga što se životinje upetljaju u ribarske žice ili mreže. Ali one dobijaju pomoć u ovom centru. Doktorka Deming proverila je rendgenski snimak morskog lava čije je povređeno peraje korigovano operacijom. Skoro svaki četvrti odrasli morski lav, međutim, ima rak, često rak grlića materice uzrokovan virusom, kao što to može biti kod ljudi, i aktiviran ljudskim toksičnim supstancama koje su bačene ili isprane u okean. Jedan morski lav je pretrpeo samo trovanje, ali je bio negovan i vraćen u okean jednog nedavnog jutra. Srećan završetak priče o jednoj životinji i još jednoj puštenoj zajedno sa njom. Šon Ebi koordinira spašavanje i reakciju u centru za morske sisare. “To je neverovatno. Mislim, zbog ovoga smo svi ovde. Tu smo da im povratimo zdravlje i vratimo ih u njihov dom. Neverovatan je osećaj konačno to videti", kaže Ebi. Neke životinje se nikad ne oporave ali radnici u centru kažu da su njihovi uspesi vredni truda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Toksične alge ugrožavaju morske lavove: Svaki četvrti ima rak

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2023, 07:05

Zdravlje morskih lavova i delfina je ugroženo toksičnim algama na obali Kalifornije, gde su stotine životinja nađene na obali.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.