Španski kralj pozvao na jedinstvo i odbranu španskog Ustava

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski kralj pozvao na jedinstvo i odbranu španskog Ustava

Madrid -- Španski kralj Felipe VI pozvao je večeras u svom tradicionalnom obraćanju na Badnji dan na nacionalno jedinstvo i odbranu španskog Ustav.

Jedinstvo i Ustav ugroženi su katalonskim separatizmom.

On je u svom govoru na televiziji od Španaca zatražio da zadrže "zajedničke demokratske vrednosti kako bismo rešili naše probleme, bez podela ili konfrontacija, koje erodiraju naš osećaj harmoničnog suživota i osiromašuju našu budućnost".

Felipe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << VI je naveo Kataloniju kao jednu od glavnih prepreka sa kojima će se naredne godine Španija suočiti, a pored nje i visoku nezaposlenost, ;anksioznost zbog tehnološke revolucije, kao i "put Evropske unije, migracije, rodnu nejednakost na radnim mestima i klimatske promene".

U Španiji zbog pokušaja secesije Katalonije od 2017. vlada politička kriza. Ankete pokazuju da je katalonsko društvo podeljeno po pitanju odvajanja od Španije.

Kralj je na meti kritika katalonskih separatista od svog govora 3. oktobra 2017. kada je pozvao da se osigura ustavni red za vreme pokušaja secesije te oblasti. Separatisti mu zameraju što nije rekao ni reč protiv policijskog nasilja koje je pratilo zabranjeni referendum o samoopredeljenju te oblasti 1. oktobra.

Španskim Ustavom iz 1987. godine vraćena je demokratska vladavina nakon četiri decenije diktature generala Franciska Franka.

Felipe VI je tron preuzeo 2014. godine nakon što je njegov otac Huan Karlos abdicirao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.