Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski kralj: Nijedan kandidat ne može da formira vladu

Španski kralj Felipe VI objavio je danas da neće predložiti ni jednog kandidata za formiranje nove vlade, čime bi trebalo da se otvori put za odražvanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine u zemlji.

"Nijedan kandidat nema dovoljno podrške da bi mu poslanički dom dao poverenje", navodi se u saopštenju iz kraljevske palate izdatom pošto socijalista Pedro Sančes, pobednik izbora krajem aprila, nije uspeo da dobije potrebnu podršku da bude ponovo premijer.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Kralj je juče počeo konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka u pokušaju da izabere kandidata koji može da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade kako bi se izbegli ponovni izbori.

Pedro Sančes, čija Socijalistička partija ima 123 mesta u parlamentu od 350 poslanika, izgledao je kao najbolji kandidat, ali on u julu nije uspeo da obezbedi podršku parlamenta. On tada nije uspeo da se dogovori sa levičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade.

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešana njegova Narodna partija. Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta.

Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mesta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Španija ide na druge izbore ove godine

Izvor: EurActiv Srbija, 18.Sep.2019, 11:24

Španski kralj Felipe VI objavio je da neće predložiti ni jednog kandidata za formiranje nove vlade, čime je otvoren put za održavanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine i drugih u ovoj godini. Izbori će biti održani 10. novembra.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.