Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav

Španski kralj Filip VI poručio je, povodom namere katalonskih vlasti da 1. oktobra održe referendum o nezavisnosti tog dela Španije, da narod mora poštovati Ustav koji zabranju secesiju, prenosi AP.

Kralj Filip je, komentarišući prvi put situaciju sa referendumom, izneo oečkivanje da će Ustav pobediiti svaki pokušaj da se Španija razbije.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Katalonije navode da će se glasanje održati iako Ustavni sud donese odluku o suspenziji.

Premijer Španije Mariano Rahoj apelovao je na stanovnike Katalonije da se uzdrže od izjašnjavanja na referendumu, koji je nazvao neustavnim.

Ukoliko vas neko pozove da izađete na biračko mesto, nemojte ići, jer referendum se ne može održati, to je apsolutno nelegalan čin, obratio se građanima Rahoj.

Državni tužilac Španije Hoze Manuel Maza naredio je pokrajinskim tužiocima da istraže 712 gradonačelnika koji su ponudili opštinske prostorije da održavanje referenduma i regionalnoj katalonskoj policiji da ih uhapsi ako se ne pojave na saslušanju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Španski kralj i premijer kritikuju katalonski referendum

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2017

Španski kralj Felipe Šesti danas je prvi put komentarisao nameru katalonskih vlasti da održe refrendum o nezavisnosti tog španskog regiona, rekavši da građani moraju da poštuju Ustav zemlje, a koji zabranjuje secesiju njenih delova...Felipe Šesti je na ceremoniji dodele nagrada u kulturi rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.