Španski Vrhovni sud odobrio ekshumaciju Frankovih posmrtnih ostataka

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski Vrhovni sud odobrio ekshumaciju Frankovih posmrtnih ostataka

Španski Vrhovni sud odlučio je danas da socijalistička vlada u tehničkom mandatu može da ekshumira posmrtne ostatke bivšeg diktatora generala Franciska Franka.

Najviša sudska instanca u zemlji navela je u saopštenju da je "u potpunosti" odbijena žalba potomaka diktatora koji su se protivili premeštanju njegovih posmrtnih ostataka.

Pitanje sklanjanja posmrtnih ostataka fašističkog diktatora već je više od godinu dana predmet sukoba socijalističke vlade i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Frankovih potomaka.

Monumentalni mauzolej "Dolina palih", čiji se ogromni krovni krst vidi sa velike udaljenosti a završen je 1959. godine, nalazi se na oko 50 kilometara od Madrida.

Franko, pobednik u krvavom građanskom ratu (1936-1939), naredio je izgradnju kompleksa 1940. Kasnije je tvrdio da je svrha "Doline palih" da bude mesto "pomirenja" svih Španaca.

Tela više od 30.000 žrtava građanskog rata, "palih za Boga i za Španiju", doneta su u kriptu da bi se podržao takav narativ. Neka od tih tela pripadala su republikanskim borcima protiv Franka i oni su tu prebačeni iz masovnih grobnica bez saglasnosti porodica.

Odobrenjem ekshumacije postavlja se veliko pitanje o budućnosti mauzoleja.

Stranka premijera Pedra Sanšesa izrazila je želju da "Dolini palih" da novo značenje, kako mauzolej više ne bi bio apologija frankizma, ali nisu iznošeni nikakvi detalji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sud odobrio ekshumaciju Frankovih posmrtnih ostataka

Izvor: Radio 021, 24.Sep.2019

Španski Vrhovni sud odlučio je da socijalistička vlada u tehničkom mandatu može da ekshumira posmrtne ostatke bivšeg diktatora generala Franciska Franka.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.