Izvor: B92, 02.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija prekinula pregovore sa ETA

Madrid -- Španski ministar unutrašnjih poslova rekao da je mirovni proces s organizacijom ETA "prekinut, završen, okončan".

Prema rečima Alfreda Peresa Rubalkabe, ukoliko desnica "želi da kažemo da je proces prekinut, naravno da je prekinut, on je završen, naravno da je završen, okončan je, naravno da je okončan".

Na konferenciji za novinare on je naveo da je "ETA ta koja je prekinula, završila, okončala mirovni proces".

Konzervativna opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zahtevala od premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera (Jose Ridruguez Zapatero) da zvanično proglasi prekid mirovnog procesa koji je pokrenut nakon što je oružana baskijska organizacija ETA 22. marta proglasila trajan prekid vatre.

Nakon atentata počinjenog automobilom s eksplozivom, na parkingu aerodroma u Madridu u subotu, Sapatero je naredio "suspenziju svih inicijativa" u vezi sa mirovnim procesom.

Narodna partija je, međutim, ocenila da "suspenzija" ostavlja otvorenu mogućnost za eventualne kasnije pregovore s organizacijom ETA, koju smatraju odgovornom za smrt oko 850 ljudi tokom 38 godina terorističke kampanje za nezavisnost Basije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.