Izvor: B92, 07.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Ubijen bivši poslanik

Bilbao -- Bivši socijalistički poslanik Isaias Karasko ubijen je u trenutku kada je izlazio iz svoje kuće u baskijskom gradu Mondragonu.

Karasko (42) je ubijen dva dana pred parlamentarne izbore u Španiji, saopštila je španska policija. On je ubijen metkom u potiljak, tipično na način na koji to čine pripadnici Baskijske separatističko-terorističke organizacije ETA, može se pročitati i na vebsajtu španskog dnevnika "Pais". Za sada niko nije preuzeo odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistvo, preneo je Rojters.

ETA je tokom četiri decenije borbe za nezavisnost Baskije, koja bi obuhvatila severnu Španiju i jug Francuske, ubila više od 800 ljudi.

Karasko je ubijen u trenutku kada ispitivanja javnog mnjenja daju prednost na predstojećim izborima premijeru Hose Luisu Rodrigesu Sapateru.

Sapatero je bezuspešno nastojao da pregovara s pripadnicima ETA, zahtevajući da polože oružje, sve dok separatističko-teroristička organizacija nije u eksploziji bombe u garaži aerodroma Barahas ubila dvojicu ljudi.

Sapatero je u martu 2004. godine pobedio na izborima posle terorističkog napada u kome su islamski fundamentalisti digli u vazduh četiri voza kod madridske stanice Atoća i ubili 191, a ranili 1.800 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.