Španija: Pregovori kad ETA položi oružje

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Pregovori kad ETA položi oružje

Španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba odbacio je u nedelju poziv političkog krila ETA na pregovore dok ta baskijska separatistička organizacija ne položi oružje.

Batasuna, zabranjeno političko krilo ETA, u subotu je pozvala na uspostavljanje pregovaračkog procesa između ETA i španske države u cilju oslobađanja svih političkih zatvorenika.

Pregovori bi, prema mišljenju Batasune, trebalo da se održe u uslovima "potpunog odsustva nasilja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prema principima mirovnog procesa u Severnoj Irskoj, koji predvodi američki senator Džordž Mičel.

Batasuna, međutim, nije osudila nasilje ETA, niti je precizirala da li za ovu inicijativu ima podršku te separatističke organizacije, preneo je Rojters.

Španski listovi su većinom ocenili da ponuda Batasune pokazuje slabost baskijskog nacionalističkog pokreta, a da je vladina politika na pravom putu da suzbije delovanje te separatističke organizacije.

"Bar jedan deo Batasune već zna da neće biti političkih pregovora i da oni neće biti legalizovani, a da prethodno nije bezuslovno položeno oružje", naveli su listovi.

Mirovni proces oko Baskije prekinut je posle bombaškog napada na madridskom aerodromu u decembru 2006. godine, u kome su dve osobe nastradale.

U napadima ETA, koja je 1959. započela borbu za nezavisnost baskijske teritorije na severu Španije i jugu Francuske, ubijeno je više od 800 ljudi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.