Izvor: B92, 21.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci podržali Ustav EU

Madrid -- Španci su na referendumu u nedelju podržali Ustav Evropske unije.

Posle brojanja glasova sa svim glasačkih mesta, 76,73 odsto izašlih podržalo je projekat zajedničkog evropskog Ustava, a 17,24 odsto glasalo je protiv. Šest odsto imalo je nevažeće glasačke listiće.

Prema zvaničnim rezultatima Centra za statistiku, koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, na referendum je izašlo 42 odsto glasača ili preko 13 miliona građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero zadovoljan je rezultatima referenduma i brojem glasača. "Mi, Španci, stvaramo istoriju Evrope", ocenio je Sapatero. Opoziciona Narodna stranka je zbog malog odziva referendum nazvala krahom i neuspehom premijera.

Zvaničnici Evropske unije pozdravili su rezultat referenduma o evropskom ustavu, održanog u Španiji. Britanski ministar spoljnih poslova, Džek Stro, izjavio je da bi rezultat mogao da utiče i na skeptične Britance da prihvate ustav. Britanija je inače, zemlja u kojoj vlada jako protivljenje EU i Ustavu, tamošnja Vlada još nije ni utvrdila datum održavanja referenduma o podršci Ustavu, koji su 29. oktobra 2004, u Rimu, potpisali lideri EU.

Francuski ministar za evropske polove, Klodi Enjer, rekao je da je podrška evropskom ustavu u Španiji "snažan signal, uspeh za Evropu" i dodao da bi Francuska najranije u maju mogla da održi referendum.

"Evropi je potreban ovaj ustav. Španija je postavila dobar primer", rekao je nemački kancelar Gerhard Šreder.

Zvaničnici EU-a, međutim, razočarani su zbog niske izlaznosti u Španiji, i smatraju da bi apatija birača mogla negativno da utiče na ostalih devet zemalja EU koje treba da održe referendum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.