Spaljena kuća Đure bombaša

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaljena kuća Đure bombaša

Američka policija spalila je kuću programera poreklom iz Srbije Džordža Đure Jakubeka (54) u Eskondidu, predgrađu San Dijega. Nadležni su zaključili da kuću Đure bombaša, koji je uhapšen jer je u njoj imao malu fabriku bombi, moraju da unište iz bezbednosnih razloga. U kući je bila ogromna količina visokoeksplozivnih supstanci, koje nisu mogle da budu transportovane, a da se u opasnost ne dovedu i stanari okolnih kuća. Specijalne jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << postavile su eksploziv oko kuće i detonirale ga pa se kuća srušila i izgorela.
Okolne ulice bile su zatvorene nekoliko sati pre početka operacije, a komšiluk evakuisan. U akciji su korišćeni i helikopteri za gašenje požara, kako bi sprečili eventualno širenje vatre.
Podsetimo, Đura Jakubek uhapšen je krajem novembra jer je policija u njegovoj kući pronašla više od pet kilograma heksametilen triperoksid diamina (HMTD), što je bila najveća zaplena te visokoeksplozivne supstance u istoriji SAD. Osim HMTD-a od kojeg se prave bombe slične onima koje koristi Al Kaida, u kući Đure bombaša nađeni su oko pola kilograma pentaeritrol tetranitrata (PETN), delovi za granate, ali i nekoliko gotovih bombi. Jakubek je trenutno u zatvoru, a ukoliko bude osuđen očekuje ga zatvorska kazna do 40 godina zatvora.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.