Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje u svemiru

Hjuston -- Svemirski brod SAD Atlantis uspešno se spojio s Međunarodnom svemirskom stanicom.

Sedam astronauta u kosmos je krenulo u petak, sa Floride, a trebalo im je 48 sati da uđu u pravu orbitu oko stanice. Spajanje se odvijalo bez problema, a astronauti će učestvovati u nekoliko naučnih misija. Problemi bi mogli nastati pri povratku na Zemlju jer je Atlantis oštećen.

Spajanje se odvijalo pri vrtoglavoj brzini. Samo jedna greška posade Atlantisa ili svemirske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanice koštali bi života sve ljude koji su bili u svemiru a mnoge države milione dolara. U jednoj od retkih situacija svemirska letelica sa Zemlje spojila se sa stanicom bez ikakvih problema.

Keti Korner, inženjer leta, izjavio je da je spajanje bilo savršeno. "Nisam mogla da očekujem bolju usklađenost kontrole leta i posade stanice. Mi smo to uradili lako, ali to može biti sve samo ne lako. Letelicu od četvrt miliona kilograma spojili smo sa objektom duplo težim, i to pri brzini od 28.000 kilometara na čas, a to je izgledalo lako", kaže ona.

Spoljna termoizolacija šatla je oštećena. To je opasan kvar omotača koji štiti unutrašnjost broda i posadu od stotina hiljada stepeni koje nastaju pri spuštanju na Zemlju. Ako kvar ne bude otklonjen, posada može biti spržena pri ulasku u atmosferu Zemlje, a šatl će eksplodirati.

Astronauti se nadaju da će kvar biti otklonjen na vreme. Džon Šenon, menadžer misije, kaže da tim proučava fotografije spajanja koje je napravila posada stanice.

"Ja sam bio u laboratoriji i ništa nas nije iznenadilo. Bilo je nekoliko površina gde je izgledalo kao da ima parčića pene zalepljenih za delove. Videćemo šta je s tim tokom dana. Plan je da sednemo s lokalnim inženjerima i stručnjacima i razmotrimo podatke skupljene sa ugljeničnog omotača uzete tokom drugog dana leta. Proverićemo i način na koji smo prišli stanici i za 12 sati će se znati da li ima pravih problema", kaže on.

Isti kvar uništio je šatl Kolumbija, koji se raspao iznad savezne države Teksas u februaru 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.