Spajanje dva sveta

Izvor: Politika, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje dva sveta

Uručena Politikina nagrada za likovnu umetnost Predragu Neškoviću

Povodom Dana Politike juče je u prostorijama naše kuće tradicionalno uručena Politikina nagrada za likovnu umetnost „Vladislav Ribnikar” beogradskom umetniku Predragu Peđi Neškoviću. Spisak laureata, koji je započet još 1932. godine, i u kontinuitetu traje od 1957, sada broji 65 dobitnika ovog uglednog priznanja.

Predrag Nešković nagrađen je za izložbu održanu oktobra 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u galeriji „Ozon”, koju je nazvao „Novi dendizam” i koja je, u hermetičnom svetu likovnih stvaralaca, bila jedan od medijski najpopularnijih projekata protekle godine.

Na svečanosti u Politici, u prisustvu velikog broja zvanica i rukovodstva naše kuće, okupljene je najpre pozdravila urednica Kulturne rubrike Anđelka Cvijić, a potom je Slavko Timotijević obrazložio odluku žirija kojem je predsedavao.

Podsetivši na „tradicionalni lament” da je posao žirija težak i mukotrpan, Timotijević je konstatovao dve stvari:

„Prva se tiče ovogodišnje umetničke scene koja je bila veoma bogata ali, paradoksalno, dosta uravnotežena, veoma slojevita i uznemirujuće nepregledna. Druga stvar se tiče kriterijuma za dodelu nagrade. Politikina nagrada je tradicionalna i ugledna nagrada za vizuelno stvaralaštvo koja utiče na stvaranje glavne struje umetnosti. Budući da su mnogi nesporazumi dolazili upravo zbog veoma česte pomešanosti i nemogućnosti razdvajanja glavne struje od alternativnih tokova, ovakvim odlukama, prošlogodišnjom i ovom, ovaj žiri je želeo da ukaže na temeljne i stabilne vrednosti umetničke scene koje formiraju glavnu struju umetnosti”, rekao je, između ostalog, Slavko Timotijević.

O nagrađenoj izložbi Timotijević je rekao daona predstavlja najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznihžanrovskih profilarazrađenog projekta koji proširuje granice umetničkog izraza.„U bogatom opusu Predraga Neškovića vidljiv je napor da spoji dva sveta –svet svakodnevice obojen vedrinom trivijalnosti, detinjarija i kiča i prostor umetnosti u kome se ove senzacije artikulišu u jedan komplikovaniji umetnički govor što sve zajedno njegovo delo čini stalno aktuelnim”, dodaje se u obrazloženju.

Nagradu Peđi Neškoviću.(diplomu i novčani iznos od 2000 evra u dinarskoj protivvrednosti), uručila je Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica lista „Politika”. Zahvaljujući na nagradi, umetnik je rekao da je srećan zbog ovog trenutka, i podsetio da je na njegovu umetnost presudno uticalo poznanstvo sa Radomirom Konstantinovićem i čuvena Konstantinovićeva „Filozofija palanke”.

M. Đ.

[objavljeno: 26/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.