Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje Nokie i Simensa

Helsinki, Frankfurt -- Nokia i Simens postigli su sporazum o spajanju svoje telekom opreme, stvarajući jednog od najvećih aktera u industriji telekomunikacija.

Na vest o spajanju skočila je vrednost akcija obeju firmi, Simensovih za više od sedam odsto. Kompanije kažu da su im poslovi - koji će biti spojeni u zajedničko preduzeće u odnosu 50:50, pod nazivom Nokia Simens Netvorks - prošle godine imali prodaju u vrednosti od 15,8 milijardi evra.

Nemački industrijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konglometat Simens odbio je da komentariše finansijske pojedinosti sporazuma, o kome njujorški "Vol strit džornal" piše da vredi 31,6 milijardi dolara. Spajanje će novu kompaniju staviti u istu ligu uz trenutnog vođu Sisko Sistems i prvaka u zaradi Alkatel-Lusen, a ulaskom u žestoko takmičenje tržištu će biti ponuđene niže cene.

Dve kompanije kažu da očekuju uštede u troškovima od 1,5 milijardi evra godišnje do 2010. godine, iz spajanja distributivne mreže Nokije i Simensovog prenosnog sistema u fiksnim i mobilnim mrežama. Nokija i Simens kažu da tokom naredne četiri godine očekuju smanjenje broja zaposlenih za 10 do 15 odsto u zajedničkom poslovanju na čijem platnom spisku je sada 60.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.