Sovjetske metode CIA

Izvor: Blic, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sovjetske metode CIA

CIA će naredne nedelje objaviti malo poznate dokumente u kojima se detaljno opisuju nezakonite i skandalozne aktivnosti kojima se CIA bavila pre više od 30 godina: prisluškivanje novinara, otmice, pretresi bez sudskog naloga i planovi za ubistvo nekih političkih lidera.

Dokumenta omogućavaju da se stekne uvid u skoro 700 strana materijala sa koga agencija namerava da skine oznaku „strogo poverljivo".

Direktor CIA Majkl Hajden izjavio je u četvrtak da dokumenta, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će biti objavljena sledeće nedelje, „nisu laskava", ali je dodao da je to „istorija CIA".

„Dokumenta pružaju uvid u jedno sasvim drugačije vreme i sasvim drugačiju agenciju", rekao je Hajden na jednom skupu istoričara. „Želimo da otkrijemo američkom narodu šta smo radili u njihovo ime."

Direktor CIA je izjavio da će se 147 dokumenata - 11.000 stranica analiza urađenih između 1953. i 1973. - nalaziti na vebsajtu ove agencije www.cia.gov.

Koje akcija CIA će biti obelodanjene

- Dvogodišnje držanje u pritvoru državljanina SSSR koji je prebegao u SAD sredinom 60-ih

- Kovanje zavera za ubistvo stranih vođa, uključujući Fidela Kastra

- Prisluškivanje novinara Roberta Alena i Pola Skota, nakon što su obelodanili informacije vezane za nacionalnu bezbednost

- Tromesečno praćenje reportera „Vašington posta" Majka Getlera krajem 1971.

- Program kontrole koji je podrazumevao otvaranje pošte poslate iz SSSR i Kine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.