Soroš poklanja 100 miliona za ljudska prava

Izvor: Studio B, 08.Sep.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš poklanja 100 miliona za ljudska prava

Američki milijarder Džordž Soroš izjavio je da će nevladinoj organizaciji "Hjuman rajts voč", sa sedištem u Njujorku, dati 100 miliona dolara za njeno jačanje u svetu.

Kako je naveo, na ovaj korak se odlučio jer je američki moralni autoritet dosta trpeo u vreme administracije prethodnog predsednika Džordža Buša.

Soroš, koji će taj novac dati HRV-u u narednih 10 godina, rekao je da je ukaljan ugled SAD na polju ljudskih prava umanjio njihov uticaj kao zagovornika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ljudskih prava u svetu i pozvao druge države da ispune tu prazninu.

On je u intervjuu za Rojters rekao da je i njegova Fondacija za otvoreno društvo imala problema tokom Bušove administracije, zbog promene odnosa sveta prema SAD.

"SAD su, kao glavni promoter ljudskih prava, izgubile moralnu poziciju koju su zauzimale... Druge države koje u to veruju treba da se mobilišu i aktiviraju jer sada mogu da imaju veći uticaj", rekao je Soroš.

Novac koji je namenio HRV-u njegova je najveća donacija nekoj nevladinoj organizaciji.

Soroš se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu nalazi na 35. mestu, sa procenjenim bogatstvom od 14 milijardi dolara. On godišnje poklanja oko 600 miliona, ali je nedavno promenio raniji plan da sve što ima pokloni pre nego što umre.

"Promenio sam mišljenje, jer sada Fondacija ima misiju koju može da ispuni bez mene... Praktično ću pokloniti polovinu svog imetka kako ga budem zaradio, a polovinu kada umrem", rekao je Soroš.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Soros želi da se Hjuman rajts voč distancira od SAD

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 01:40

Investitor Džordž Soros poklonio je 100 miliona dolara organizaciji za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, što je najveća humanitarna donacija ove godine. Poznati finansijer tvrdi da je za ovu organizaciju postalo nepovoljno da je finansiraju prvenstveno Amerikanci, jer su SAD izgubile „moralni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.