Sombor: Grad izdaje apoteke u zakup

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Grad izdaje apoteke u zakup

Lekove na recept Somborci će ubuduće uzimati samo u privatnim apotekama, jer će apoteke u sastavu Apotekarske ustanove "Narodna apoteka" biti izdate u zakup. Tu odluku donela je Skupština grada Sombora.

"Budući zakupac mora u paketu uzeti sve apoteke. Moraće zadržati svo farmaceutsko osoblje, dok se će za ostale zaposlene raditi procene koliko će biti potrebno da se preuzme", kaže većnik Gradskog veća zadužen za finansije Sava Dojić.

U Samostalnom sindikatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Apotekarske ustanove navode da ih pre donošenja odluke niko nije kontaktirao i ni na koji način nisu bili uključeni u donošenje predloženog rešenja.

"Nama se do sada niko obratio sa predlogom mogućih rešenja. Zaposlenih je nekada bilo 116, a sada 81 stalno zaposlen. Mi ne znamo kako će to da funkcioniše, ko će biti naš poslodavac i pod kojim uslovima", kaže Stanojka Vezmar, predsednica Samostalnog sindikata Apotekarske ustanove "Narodna apoteka".

Odluka da se apoteke izdaju u zakup doneta je kako bi se sprečilo gomilanje gubitaka apoteke koji već sada mesečno iznose više od 900.000 dinara.

"U 2016. godini apoteka je imala gubitak od šest miliona dinara. Za prva tri meseca 2,8 miliona, što znači da se mesečno pravi gubitak od 930.000 dinara i do kraja godine on bi dostigao 12 miliona", objašnjava Dojić.

Marža od samo 12 odsto na koju pravo imaju državne apoteke, kao i obaveze da apoteke rade i u mestima gde njihovo poslovanje nije rentabilno, samo su deo problema državnih apoteka. Najveći problemi vezani su za javne nabavke.

"Centralne javne nabavke u državne apoteke uvedene su 2015. godine, ali ta obaveza ne postoji za privatne apoteke, što automatski znači da mi nismo ravnopravni na tržištu, jer su nejednaki uslovi poslovanja", ističe predsednica Sindikata.

Apotekarska ustanova "Narodna apoteka" ima pet apoteka u Somboru i 16 u selima. Novi zakupac biće u obavezi da potpiše ugovor na 15 godina.

Oglas o licitaciji biće objavljen uskoro, pa se očekuje da zakupac u apoteke uđe već u septembru. Za somborske apoteke interesuju se tri potencijalna zakupca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.